Merhabalar sevgili dostlar, 

Çok eski kültüre sahip Türk tatlıları olan sütlü tatlılardan birisini yazmak istedim sizlere..  

Osmanlı Döneminde Türkler, Orta Doğunun köklü tatlı kültürü ile Avrupa ortalarına kadar uzanan bölgedeki halkların tatlıcılık kültürünü adeta kaynaştırma görevi üstlenmiş gibidir. 

Doğunun ve Batının çeşitli tatlıları İmparatorluğun merkezi İstanbul'da yeniden ve çok daha incelmiş bir biçimde ortaya çıkmıştır. 

Türk Mutfağı Tatlıları denince de ilk akla gelen tatlılar ''Sütlü Tatlılar''dır. 

Bebekken tanıştığımız ilk yiyecek ''anne sütü'', zaman içerisinde yerini inek sütüne bırakır. Bu sebeple de tarihde ilk bilinen tatlı da ''sütlü tatlılar''dır. 

Bu serüven 15. yüzyılda ''sütlaç''ile başlar ve sırasıyla muhallebi, tavuk göğsü, kazandibi olarak devam eder. 

19. yüzyıl sonuna doğru bir İngiliz yemek kitabında ''Ramazan Pastası''adıyla üzerine gül suyu dökülen ''Türk Usulü''bir muhallebi tarifi bulunur. 

Burdan yola çıkarak bizde bugün gül suyu ve gül reçeli ile güzel bir tarif yazalım. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 5 su bardağı süt

• 3 yemek kaşığı un + 3 yemek kaşığı nişasta

• 1 su bardağı toz şeker

• 2 dolu yemek kaşığı gül reçeli + 3 yemek kaşığı gül suyu

•  2 yemek kaşığı tereyağ

• 1 paket krema (200ml) + 1 yemek kaşığı gül esansı

• 1 su bardağı hindistan cevizi

• HAZIRLANMASI:

• Sütü tencereye alın ve üzerine şeker, un nişasta ekleyerek karıştırın. 

• Orta ateşte karıştırarak pürüzsüz kıvamda pişirin. 

• Koyu kıvam alınca ateşten indirin ve gül reçelini ekleyin. 

• Tereyağ ve gül suyunu ilave ederek 5 dakika mikserle çırpın. 

• Soğuk su ile ıslattığınız bir tepsiye, 1/2 parmak kalınlığında olacak şekilde dökerek soğutun. 

• Kremayı, gül esansı yada yağı ekleyerek (her ikisi de yoksa gül suyu) mikserle çırpın ve koyu kıvama getirin. 

• Tamamen soğuttuğunuz muhallebinin üzerine bir mala yardımıyla kremayı sürün.  

• 5x10 boyutlarda kestiğiniz tatlıyı rulo kıvırın.  

• Hindistan cevizini bir tabağa alın ve tatlıları bulayın. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle..