Değerli okuyucular,

Bazen sıcak bir havada uzun bir yol yürürken önümüze gelen her hangi bir gölgede oturup, soluklanıp dinleniriz. " Of be! Bu ne serinlik" deyip nefes alırız. Ve bir an kendimizden geçip o gölgenin bize verdiği rahatlığı ve huzuru yaşarız. Buda bizi hep işin kolayına götürdüğünü biliyormuydunuz? Çünkü biraz yol yürüdük ve hemen yorulduk. Dinlenecek bir gölge aradık. Bu nasıl bir gölge olursa olsun, o anda vücut tükendi, direnç azaldı ve hemen kendimizi bir gölgeye attık.

İşte burda dirençsiz bir bedenle nasıl yola çıkıp ve gayret etmeden hemen iflas edip, sığınacak bir gölge aradığımızın farkına varıyoruz. O gölgenin sana dost mu? Düşman mı? Olduğunu bilmeden sığınıyoruz.O anı kurtarma çabasına giriyoruz, başkalarının gölgesinde.

Başkalarının gölgesinde yaşamak isteyenlerin gölgesi olurmu sizce?

Neden gölgemizi kendimiz yaratmıyoruz? Neden herşeyin hazırına kaçıyoruz? Ve kendimizi yormadan birilerine yalakalık edip istediklerimize ulaşıyoruz. Fakat hiç düşündünüz mü, " başkasının gölgesinde rahatlığı bulanlar, birgün başkaları da onların gölgesinde faydalanacak. Gayret, çaba göstermeden onun gölgesini kendisine mesken edecekler" 

İşte burada ne çıkarmamız lazım. Gayretli olmayı, vücudu dirençli yapmayı, başkalarına yağ çekmemeyi ve yalakalık yapmamayı öğreneceğiz ki, bir gün gölgemiz olduğunda menfaat gölgesi olmasın. Alıp,verecek, çıkarcı bir gölge olmasın. Boyun eğmeyecek, yağ çekmeyecek aslanın karşısında bir kedi de olsan, damarında akan kanın son damlasına kadar savaşacaksın. Taki bu savaşta galip çıkana kadar. Ve o zaman senin kendine hür iraden ile bir gölgen olacak. Başkalarının gölgesi altında yaşamayı değil, kendi gölgen altında yaşa... Yaşa ki senin gölgenin altına gelenlerin, senin gibi dirençli,gayretli ve çabalayanlar olsun. Senden bir çıkarları ve menfaatleri olmasın.

Kendi toprağın,bayrağın, vatanın için gölge ol.

Kendi ailen,annen, baban, kardeşler in için gölge ol.

Aldığın eğitimi, toplumda faydalı olabilmek için gölge ol.

Kinin, nefretin, İslam da olmadığını öğretmek için gölge ol.

Yada insanlıktan hiç nasibini almayan "ben  dünyaya hakimim" diyen o mahsun insanları sömüren ve katledenler için gölge ol.

Her gölgede dinlenilmeyeceğini artık görmemiz lazım. Önce etrafımızı aydınlatacak güneş olacağız. Yanıp kavrulacak, ve sonunda kendi bedenimizi görecek bir gölgemiz olacak. Geçmişi, geleceğin rahat yaşamına terk etmiş uyanık larından olmayalım.İnsana, topluma faydalı olanlar hep güneşi seçmişlerdir. Gölgede oturan, "bana dokunmayan yılan bin yaşasın." diyen o marazlardan olmayın.

"Dalında şüphe ettiğin ağacın, gölgesinde soluklanmayacaksın."

(Paulo Coelho)

Anadolu toprağında yetişmiş ve gözleri görmedi hâlde başkasına muhtaç olmadan bir yaşam mücadelesi veren saz ustası ve şair bak ne diyor, 

" Tilki gölgesinde aslan gizlenmez. Yiğidin gölgesi kendinden olur."

( Aşık Veysel)

"Siz siz olun başkalarının gölgesinde oturmayı değil, kendi gölgenizi yaratın."

Allah'a emanet olun.