Değerli  okurlarım  hukuka  uygun  elde  ettiğiniz  her  delili  özel  hukuk  davarlınızda  ve ceza  davarlınızda  delil  olarak kullanabilirsiniz.

Sadece  planlı bir şekilde  hareket  ederseniz  ve kendinize  delil  elde  etmek  amacı  ile gizli bir şekilde   hukuka  aykırı bir  şekilde  gizlice habersizce   ses  görüntü   video kaydı yaparsanız  bunu  hukuk ve  ceza  davarlınızda kullanamazsınız  .

Bizim  sistemimizde   normal  şartlarda   hukuka   aykırı  elde  edilen    deliller  hükme esas  alınamaz  .

Bir boşanma  davasında  bir  tazminat  davasında  sizin  hukuka  aykırı bir şekilde  elde ettiğinize  deliller  hükme  esas  alınmaz .

Bildiğimiz  gibi  ceza  yargılamasında  her şey  delil  olabilir  delillerin  serbestliği  ilkesi vardır.  Ancak  siz  sanığın işlediği   suçu hukuka  uygun olarak  elde  ettiğiniz   delillerle ispat  etmelisiniz.Eğer  delili  hukuka  aykırı  yollardan  elde  ettiniz  ve  karşı tarafta bu iddiayı  ileri  sürdüğü  takdirde  sizin  bu  deliliniz  delil olma  özelliğini  kaybedecektir. Zaten böyle  bir  durum  dosyanızda  oldu ise  zaten hakim  gerekçeli olarak  yazacağı kararında  delilinizi  neden  reddettiğini kararında   belirtecektir.

Örneğin  size   karşı bir  cinsel   saldırı  veya  cinsel taciz  hakaret  ya da   tehdit  iftira veya  şantaj  gibi  bir  suç işlenmekte veya onur  gurur  ve kişilik  haklarınıza  dokunan sözler  hakaretler  sarfedilmekte  ise  bu haksız  saldırı  anında  yapacağınız  ses  fotoğraf kaydı  hukuka  uygun kayıttır.  Ancak haksız  saldırı  yokken  yapacağınız  her  türlü kayıt    hukuka  aykırı  delil olacaktır.

Size  karşı   işlenen  suç  saldırı  aniden  tesadüfen  veya  ani gelişen  bir  olay  olmalı   bu esnada yapacağınız  kayırt hukuka  uygun  delildir. Ani bir olay  değilse  delil oluşturmak amacı ile  ses  fotoğraf  veya video kaydı  yapmanız  suç  teşkil  edecektir.  Ve  ayrıca  sizin o anda  kolluk  güçlerine  başvurma imkanından yoksun olmanız  gerekir.  Amacınız  bu kanıtların kaybolmasını  engellemek olmalı  yetkili makamlara  sunarak  bu kayıtları güvence altına  almak  olmalı  .suçu  o  an  için    polis  jandarma    gibi kolluk   görevlileri savcılık   ya  da mahkeme   gibi  yetkili makamlara  o  an  için  ihbar  etmek  imkanınızın olmaması  gerekir. 

Boşanma  davalarında    eşinizin  sizi  aldattığını  ispat  etmek  amacı ile  sevgilisi ile fotoğraflarını  çekmeniz  suç teşkil  etmeyecektir.

Özel bir  dedektif  tutarak  eşinizi  takip  ettirmesi   fotoğraf  çekmesi  ses kaydı  alması suç  teşkil  edecektir.  Yargıtayın  bu konuda  kararları vardır . 

Delil oluşturmak  amacı ile  karşı tarafa  soru  sorarak   yönlendirme  yaparak  delil  elde  ederseniz  bu  delil  olmaz  .Bu şekilde  elde  ettiğiniz   deliller  fotoğraflar  ses kayıtları   video kayıtları  delil olmaz  .kısaca  zorunluluk hallerinde  yapacağınız  ses kaydı fotoğraf  ve videolar  geçerlidir.    

İki  kişi  arasındaki konuşmaları  konuşmanın taraflarının  rızası olmadan  kaydetmeniz ve bu konuşmayı üçüncü  kişilerle  paylaşmanız  suç teşkil  edecektir. Biz buna haberleşmenin  gizliliğini ihlal  suçu  deriz 

Eğer  siz  bir kişinin  özel hayatını  ihlal  edecek şekilde  ses kaydı   görüntü  ve video çekimi yaparsanız  özel hayatın  gizliliğini  ihlal  suçunu oluşturur.

Bir  boşanma   davasında  eşinizin  mail  adresindeki  konuşma  kayıtlarını  ya  da  watsap konuşmalarını  delil olarak  dosyanızda  kullanmanız  mümkündür.  Bu delil  hukuka aykırı  bir  delil  değildir. Bir kişi ile  yapmış  olduğunuz  konuşma  içeriklerini  üçüncü bir kişiye  göndermeniz  haberleşmenin  gizliliğini  ihlal  suçu oluşturur  . 

Aynı  şekilde  size  karşı işlenen tehdit ya  da  hakaret  suçunu  ses kaydı yapıp bunu davanızda  kullanmanızda bir  sakınca  ve  suç yoktur. 

Bu konular hakkındaki  sorularınızı  0  532  508 90  45   nolu irtibat  telefonuma bildirebilirsiniz  .

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU  DEMİREL   İSTANBUL BAROSU