Giardia, genellikle hijyenik bakım şartlarında olmayan Köpek ve kedi yavrularında veya erişkinlerde sık görülen protozoon bir hastalıktır.Kedi ve köpeklerde ishal ve kilo kaybı ile karakterize akut veya kronik gastrointestinal sistem hastalığına neden olur. Köpeklerde %10-15 oranın görülürken kediler de ise  %3-5 oranında görülmektedir. Bu oran yavru  köpeklerde %50 oranına kadar yükselir.

BULAŞMASI

Etkenin kistleri veya yumurta formu konakçıda bulunur ve başka büyük bir konakçı olan insanları ve hayvanlarımızı beklerler.  Kontamine sular, dışkılar ve kontamine malzemelerle temas sonucu ağızdan alınır. Oral yolla alınan Kistler ince bağırsağa doğru yola çıkarlar ve bu bölgeye yerleşirler. Burada bağırsak florasını bozarak ishale sebep olurlar ve dışkıyla aralıklı olarak atılırlar. Çevreye saçılım dışkı ile gerçekleşmektedir ve dışkı ile atılan kistler uygun  ortamda haftalarca canlı kalırlar. Giardia daha çok sağlıksız temiz bakım şartları olmayan kalabalık bakım evlerinde ve çiftliklerde görülmektedir. Çiftliklerden alınan köpeklerin %30 luk bir bölümünde giardia varlığı saptanmıştır ve kanlı ishalle karıştırılmaktadır.

KLİNİK BELİRTİLERİ

Köpeklerde pishalle seyreder. İshal durumu zaman zaman geçip birkaç gün sonra tekrar nüks eden bir şekildedir. Yani 3-4 gün hiç olmaz 3-4 günün sonunda tekrar görülür. Bu aralıklı ishaller sonucunda dışkıda mukus tabakası ve dönem dönem dönem kan görülmesine sebep olur. Kan görülmesi kanlı ishalle karıştırılmasına sebep olur fakat kanlı ishalin aksine genellikle hayvanın genel durumu iyidir ve iştahında hiçbir problem gözlenmez.

TEDAVİ

tedavisi antibiyotik ile yapılır. Veteriner hekim bu hastalık için uygun gördüğü bir antibiyotik gurubunu seçerek tedaviye başlar. Antibiyotik grubunun etkenine göre 10 gün ile 21 gün arası tedavi devam eder. Bu süre zarfı içerisinde probiyotik ve prebiyotik kullanımları barsak florasının iyileşmesinde ve düzenlenmesinde olumlu etki gösterir.ayni zamanda tedavi ye ilaveten bağrsak florasini duzetmek amaci ile fekal trasplantasyon yapilmasi tedavi surecini hizlandirmaktadir.

KORUNMA

Hastalıktan korunmak için bakım yerleri temiz tutulmalı, tüyleri temizlenmeli, iç parazit uygulamasi ve giardiya ilacı aşlama başlamadan verimelidir cünkü vucudun savunma siteminin %10 bağarsaklarda uretilir ve buda beyaz kan hücrelerini etkiliyerek daha ciddi hastaliklara sebep olabiilir. O2 veteriner..