Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, Ağustos ayına girdiğimiz şu günlerde manav reyonları ve pazarlarda sıkça karşımıza çıkan çok değerli bir meyveden, vişneden söz etmek istiyorum.

Öncelikle meyvesi hakkında bilimsel birkaç şey söylemek gerekirse, latince adı Prunus cerasus olup, yapı olarak kiraza çok benzemektedir. Ancak, kirazdan farkı tadının hafif mayhoş ve ekşi olmasıdır. Bu yüzden genellikle tazeden ziyade meyve suyu, komposto, reçel ya da marmelat yapımında sıkça kullanılmaktadır.

Yaz aylarında sıcak havalarda buz gibi meyve suyu herkes tarafından zevkle tüketilmektedir. İçimi hoş, ferahlık verici hem de serinletici özelliği ile tercih edilmektedir.

Vişnenin yararları ise saymakla bitmez. Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

Vişnenin en önemli yararı bağışıklık sistemini (immun) güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirme özelliğine sahip bir meyvedir. Anti ageing özelliği nedeniyle genç kalmanın sırları bu şifalı meyvede fazlasıyla mevcuttur. Ayrıca önemli bir A ve C vitamini kaynağı olup, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineralleri içermektedir. Sinir sistemini de düzenleyici etkisi vardır.

Kalp dostu olup, kalp sağlığı için büyük yarar sağlamaktadır. Diğer önemli yararı ise, antioksidan özelliği ile kansere karşı koruma sağlar. Özellikle prostat ve kolon kanserine karşı koruma etkisi önemlidir.

Sindirim sistemi üzerine yararı olup, lif oranını yüksek olması nedeniyle de kabızlık (peklik) sorununu giderici etkisi bulunmaktadır.

İçerdiği vitaminler nedeniyle, grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı da önleyici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kolesterolü düzenleyici etkiside olup, Parkinson hastalığına karşı da koruma sağlamaktadır. Bununla birlikte, beyin ve sinir sistemi için oldukça yarar sağlamakta, beyin fonksiyonlarını geliştirmektedir. Beyine yarar sağlaması nedeniyle, alzheimer hastalığına karşı da koruma sağladığı bilinmektedir.

Damar sertleşmesine karşı da yararı olup, kalp atışlarını düzenler, kalp hastalıklarına karşı korur ve bunun sonucunda kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Vişne meyvesinin yararlarına kısaca değindikten sonra, bu leziz meyvenin taze tüketiminin yanında vişne suyu olarak tüketilmesi de büyük yararlar sağlamaktadır. Şöyle ki; özellikle yaz aylarında içimiyle vücuda önemli ölçüde ferahlık ve serinlik sağlar.

Meyvesinde olduğu gibi anti oksidan özelliğe sahiptir. Ürik asit seviyesini azaltır. Bağırsakları yumuşatıcı özelliği vardır. Yüksek demir içeriği nedeniyle anemi yani kansızlık sorununa karşı da yararlıdır. Ayrıca, kolon kanseri ve mide kanserine karşı büyük oranda koruma sağlamaktadır. Bu lezzetli ve şifalı bitki, meyve suyu sektöründe kullanılabilmekte, reçel olarak da tüketilebilmektedir. Ayrıca, tatlıların ve pastaların içinde ve süslenmesinde de taze meyve olarak da kullanılmaktadır.

Değerli okurlarım, vişne ile ilgili önemli bilgileri okuduktan sonra vakit geçirmeden pazarın, manavın yolunu tuttuğunuzu hisseder gibiyim. Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.