Değerli okuyucular,

Dünya genelinde yıllardır bir TikTok fırtınası esmektedir. Bu internet mobil uygulaması 2019' dan beri de Türkiye' de de kullanıma açıldı. Peki faydası var mı? Zararları nelerdir?

TikTok Nedir?

TokTik, gençlerin kısa yolda para kazanma hevesi içerisinde olup, çektikleri kısa video paylaşımlarıdır.

Bundan önce kullandıkları Fecbook, Twitter, Instagram, YouTube ve tabiki daha sonra bunlara katılan Snapchat' e sıkılan gençler, şimdilerde çektikleri kısa videolarla TikTok denen uygulama ile paylaşımlarda bulunmaktadırlar. 

   TikTok Kimin Tarafından Ve Nereden Mobil Uygulaması Olarak İndirildi?

Çin'li internet teknolojiler şirketi  ByteDance, 2016 yılında Eylül ayında Çin' de Douyin adlı video paylaşıma platformunu kullanıma açtı. Şirket, Douyin' i 2017 yılında Eylül ayında TikTok adıyla uluslararası pazarlarında kullanıma sundu.

  Yukarıda TikTok ile ilgili verdiğim bilgilerden sonra, insanların hayatındaki olumsuz yönlerine değinmek istiyorum.

Türkiye'de 2019' dan beri mobil uygulaması olarak kullanılan bu paylaşım maalesef gençlerde hiçbir yönde ahlaki terbiye bırakmamaktadır. Önceki yıllarda bir Instagram fenomenliği için yarışan gençler, şimdilerde TikTok fenomeni olmak için yarış haline girmişler. Instagram' dan birinci sırayı alan TikTok uygulamasının ardından Instagram uygulamasını ortaya çıkaran ABD'li internet girişimcisi Kevin Systrom da bir açıklama geldi. 

 " Bundan sonra 13 yaş ve altı çocuklara Instagram hesabı açma kararını aldık." diye bir haber yayınladılar.

  Şimdi soruyorum; tüm çocukları ve gençleri bu şekilde mi zehirlemek istiyorlar? 

Bu indirilen mobil uygulamaların hiçbiri ne çocuklara, nede gençlere bir fayda sağlamaktadır. Gençler kötü yollara itilmektedir. 2020' den beri dünyayı saran Covit-19 nedeniyle okulların kapatılması, işyerlerinin kapanması, insanların evlerinden kaldığı bu süreçte, bir TikTok patlaması yaşanmaktadır. Bu uygulamanın para getiren bir yönü olmasından dolayı rağbet görmesiyle, maalesef ne yaşlılar kaldı, ne de gençler herkes TikTok da. İnsanlar neden maneviyata değilde, maddiyata bakıyorlar onu da anlamaktan zorluk çekiyorum. Gençler, ailelerini de  TikTok' çu ettiler. Bazı kendini bilmeyen ebeveynler de para kokusunu alınca onlarda çocuklarının yaptıklarına seyirci kalmaktadırlar.

  Bunu çok rahatlıkla söylüyorum, gelecekteki genç nesillerin yok olup gittiğini görüyorum ve onlar adına çok özlüyorum. Her şeylerini ulu orta sergilemektedirler. Özel denebilecek bir yaşamları kalmamaktadır. Keşke ülkemde bu gibi uygulamalarla yarışan gençlerimizin, okuma, bilim, yetenek, kültür, sosyal aktivitelerle yarış mış olsalardı. En azından gerek yaşadığı toplum için, gerek yaşadığı ülke için yararlı birer birey olurlar. Fakat gençlerimize hazırlanan bu mobil uygulamaları onları büyük bir uçuruma götürüyor. Gerek yanlış kullandıkları sosyal medya tuzakları, gerek yaptığı yanlış çevre arkadaşlıkları onları yok ediyor ve edilmektedirler. Gençlerin kendi ülkesini tanıması, ülkesindeki coğrafi, tarihi bilgileri bilmeleri gerekli. Fakat ne yazık ki gençlerimiz bunların hepsinden mahrum olarak yaşamaktadır. Bunu da geçelim, gençlerin büyüklerine karşı da saygıları kalmadı. Maalesef büyüklerine karşı yaptıkları saygısızlığıda bir maarifetmiş gibi TikTok da çektikleri videolarla sergilemektedirler. 

  Saygısız, ahlaki terbiye den yoksun büyüyen gençler yetişiyor benim ülkem de. Bunları uzakta izlemekle kalıyoruz maalesef. Ülkemde kaliteli bir eğitim ile donanmış, bilim ile donanmış gençleri görmek tek arzumuz. İnsanların maddiyata önem vermelerini değil, daha sağlıklı bir aile yaşantısı sağlamak için maneviyata önem vermeleri onlar için daha iyi olacaktır. Ve içinde hissettikleri o ruhu okşayan maneviyat, onların kurtuluşu olacaktır. Elinizdeki geleceğin hazinesi olan çocuklarınızı harcamayın. Onlara dikkat edin. Elinizden uçup gitmelerine izin vermeyin. Son pişmanlık fayda vermez.

                   Allah'a emanet olun.

Gerçek Kalem/ Kamile ÖZDEMİR