10-14 Şubat günlerinde Irak’ın kuzeyinde Gara bölgesinde TSK’nin icra ettiği Pençe Kartal-2 Harekâtı’nda, PKK’nın bölgede rehin olarak tuttuğu 13 asker, polis ve sivil evlatlarımızın hain PKK militanlarınca katli bütün Ulusu, hepimizi derinden yaraladı. Önce, şehit olan bu kahraman evlatlarımızı yüksek bir saygı ile anıyorum ve bu kahramanların ailelerine, yakınlarına, Kahraman Ordumuza, Aziz Milletime baş sağlığı diliyorum. Kayıpları yüreklerimizi dağlayan bu kahraman evlatlarımızın intikamının, sadece Gara’da değil PKK nerede ise oralarda, dünya başlarına yıkılarak alınacağına inanıyorum. 

Değerli okurları, operasyonu müteakip yaptığı açıklamada önce harekat alanı hakkında bilgi veren Gn.Kur.Bşk.Org. Sayın Yaşar Güler; bilahare son günlerde icra edilen operasyonlarla iyice sıkışan PKK’nın, Gara bölgesine yerleştiğini ve 2015’ten bu yana kaçırıp değişik yer ve mağaralarda sakladığı evlatlarımızın da Gara bölgesinde tutuldukları istihbaratı üzerine gerekli çalışmaların başlatıldığını, yapılan her türlü hazırlıklardan sonra operasyona 10 Şubat saat 02:55’te Hava Kuvvetlerinin bombardımanı ile operasyonun başladığını, iki saat sonra da bölgeye kara harekatını icra edecek Özel Kuvvetlerin helikopterlerle indirildiğini ve ilk temasta ikisi subay üç kahraman evladımızın şehit, ayrıca üçünün de yaralandığını açıkladı. Ve çatışmaların 10 ve 11 Şubat günleri devam ettiğini belirten Org. Sayın Güler; üçüncü gün evlatlarımızın rehin olarak tutulduğu dağlık ve sarp kayalık mağara bölgesinde, üç noktaya helikopterlerle indirilen Özel Kuvvetlerin operasyonunun ertesi gün de devam ettiğini ve hain PKK tarafından katledilen evlatlarımızın, ancak cesetlerine ulaşılabildiğini belirtti. Ve ayrıca harekatın sonunda 48 hain PKK militanının ölü, ikisinin de sağ olarak ele geçirildiğini açıklayan Org. Sayın Güler ayrıntılı bir planlama ve hazırlıktan sonra başarılı görevler yapan bütün personeli tebrik de etmişti. 

Gn.Kur.Bşk.Org. Sayın Güler’in de belirttiği gibi Gara bölgesi; Irak sınırımızın 35 km kadar güneyinde, Erbil’i Semelka hudut kapısından Suriye M-4 karayoluna bağlayan yolun kuzeyinde, doğu batı istikametinde uzunluğu 75 km, derinliği 25 km kadar olan sarp, kayalık ve pek çok mağaranın bulunduğu dağlık bir alandır. PKK’nın bu alanı sınırlarımıza yakın bölgelerde artık pek barınamadığından kullandığı değerlendirilmektedir. 

Ve bilindiği gibi günlerdir yazılı ve sözlü basında görüşülüp tartışılan Gara Operasyonu, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın da açıkça belirttiği gibi ne yazık ki başarılı olamamıştır. Ben şahsen, bu tür operasyonların hazırlık safhasında, plan ve provaları dahil her türlü hazırlığın, büyük bir titizlik ve vukufla yapıldığını yakından bilenlerdenim. Ancak böylesine korunaklı hale getirilmiş bir mağaraya yapılacak operasyonun başarı şansının fevkalade düşük olduğu ve bu tip operasyonlarda ayrıca gizlilik ve sürat’in başarı için elzem olduğu da hiç, ama hiç unutulmamalıdır. 

Değerli okurlarım, tarihte buna benzer bir operasyonla Almanlar, 2nci Dünya Harbinde, 1943 yılı Eylül ayında, İtalyanların Duçe’si Mussolini’yi kaçırmışlardı. Bilindiği gibi Afrika’da savaşı kazanan Müttefik Kuvvetlerin Sicilya Adasını işgallerinin hemen ardından, bir hükümet darbesi sonunda Mussolini, İtalya Kralı tarafından tutuklanıp 25 Temmuz 1943’te Apenin Dağlarında Gran Sasso Şatosuna hapsedilmişti. 

Hitler’in eski dostu Duçe’nin kurtarılması emri üzerine Alman SS komandoları, Binbaşı Skorzeny komutasında, şatonun yanına planörlerle inerek Şato’dan Duçe’yi kaçırmayı başarmışlardı. O tarihte büyük yankılar uyandıran bu operasyon, Alman komandolarının bölgeye iniş ve Şato’ya girişleri ile Mussolini’yi kaçırmalı yıldırım hızı ile icra edilmişti.(*) 

Ben tekrar bu kahraman evlatlarımızın intikamının mutlaka alınacağı inancı içinde Kahraman Şehitlerimize Ulu Tanrı’dan rahmet diliyorum. 

Ruhları şad, mekanları cennet olsun. 

(*) İbrahim ARTUÇ 

İkinci Dünya Savaşı 2nci Cilt 

Sayı 19 Kastaş Yayınları