Stadyumlar asrın oyunu futbol gibi peşinden milyonları sürükleyen bir oyunun sahnesi, hatta daha ileriye bir tanımlamayla mabedidir.

Yakın zaman öncesinde literatürümüze giren, dünyada ve ülkemizde sayıları hayli artan ve ‘Akıllı stat’ olarak nitelendirilen futbol alanlarına kısaca bir bakalım istedim bu yazıda.

Nedir bu akıllı stat kavramı ve bir stadın akıllanması ne demektir ve akıllanma daha ileriye giderek, nerelere varacak? Çok kısa bir bakalım dilerseniz…

Bir stadın akıllanması için, öncelikle dijital altyapısının geliştirilmesi gerekiyor. Günümüzde taraftarlar, maçlar sırasında internet üzerinden sürekli etkileşim halinde. Stadyumlar bu etkileşimin kesintiye uğramaması için, mevcut internet altyapılarını daha da geliştiriyorlar.

Taraftarlar, yiyecek, içecek ve ticari ürün alışverişlerini cep telefonları üzerinden koltuklarına sipariş edebilecek. 

Akıllı stadyumlar, kamera ve sensörler aracılığıyla toplanan veriler sayesinde taraftar güvenliğini maksimuma çıkarma kapasitesine sahip olacak. Yeni teknolojiler yardımıyla güvenlik güçleriyle anlık veri paylaşarak güvenlik sorunlarına hızlı çözümler üretecek.

Maçtan çıkan taraftara dönüş yolunda hava ve trafik durumu vb. gibi olası sorunlara karşı, dijital platformlar üzerinden çözüm önerileri sunacak.

Maç aktivitelerii dışında dijital oyunlar ve ürün satış sayfaları gibi uygulamalar üzerinden taraftarla temas sağlanacak.

Hani biraz abartarak, koltuğa sipariş teslim eden, taraftar tercihine göre alternatif çözümler önermenin ötesinde, neredeyse, maç sonu eve kadar da eşlik eden stadyumlara doğru gidiyoruz.

2017 itibariyle dünyada 3.87 milyar dolar hacme ulaşan akıllı stat teknolojisinin, 2023’e kadar, yıllık yüzde 21’lik ortalama artışla 12.42 milyar dolara çıkacağı sanılıyor.

Yukarıdaki bu kısa bilgileri bir kenara bırakırsak, dünyada her platformda olduğu gibi futbolda, daha doğrusu stadyum teknolojilerinde de olağanüstü boyutlara gelindi yani statlar akıllandı.. Ancak her ne hikmetse futbolun kendisindeki gelişme aynı oranda değil maalesef giderek aptallaşıyor. Giderek statik bir hale dönen futbolda yetişen olağan üstü değer ve yetenek sayısı da cidden çok azaldı.

Böyle giderse korkarım bu akıllı statlarda oynanan futbol, akıldan – fikirden hayli uzak bir hale gelecek. Doğal olarak, biz de bu günleri arayacağız. 

Benden hatırlatması…