Genel

Samanyolu bir yıldız daha kazandı

Abone Ol

“SAMANYOLUBİR YILDIZ DAHA KAZANDI” 'Samanyolu' şarkısı ile simgeleşen Türk pop müziğinin abide ismi Berkant sonsuzluğa uğurlandı. Sanatçı, Teşvikiye Camii'nde kılınanan cenaze namazının ardından, Karacaahmet Mezarlığı’nnda toprağa verildi. Berkant'ın eşi Egin de cenaze namazında saf tutarak dua etti.

Tedavi gördüğü Şişli'deki Özel Memorial Hastanesi'nde 1 Ekim Pazartesi günü hayatını kaybeden sanatçı Berkant Akgürgen için, Çarşamba günü, Cemal Reşit Rey salonlarında bir tören düzenlendi. “Samanyolu”, Teşvikiye Camii’nde kılınan namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na toprağa verildi.

Berkant’ın oğulları Öykü ve Övgü de birlikte sahneye çıktılar, babalarının zaman zaman büyük sıkıntılar çektiğini anlattılar ve son günlerinde onu yalnız bırakmayan sanatçı dostlarına ve yöneticilere ayrı ayrı teşekkür ettiler.

'BABAM ZOR GÜNLER GEÇİRDİ'

Berkant'ın naaşı, törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. Ailesi, cami avlusunda açıklama yaptı. Oğlu Öykü, "Babamı anlat anlat bitmez, ama çok sevdiğimiz bir sanatçıyı kaybetmekle kalmayıp babamızı kaybettik. Arkaşlarımız ve arkadaşları yanlız bırakmadı, herkese teşekkür ederiz" dedi. Öykü, babasının son günlerini "Babam, önemli sa ğlıkproblemleri nedeniyle çok zor günler geçirdi" sözleriyle anlattı. Eşi Engin, "Berkant'ın ismini yaşatacağız. Berkant'ın bedeni gitti, ama sesi ve şarkıları sonsuza dek yaşayacak" dedi.

Cemal Reşit Rey’deki ve Teşvikiye Camii’ndeki törenlere, Berkant’ın ailesinin yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Berkant’ın arkadaşları, Mustafa Sağyaşar, Sezen Cumhur Önal, Orhan Gencebay, Erol Evgin, Edip Akbayram, Ali Kocatepe, Selçuk Ural, Ali Rıza Binboğa, Selçuk Ural, Burhan Şeşen, Belkıs Akkale, Nil Burak, Melike Demirağ, Cahit Berkay, Selami Şahin, Erol Büyükburç, Prof. Dr. Bingür Sönmez, Selçuk Alagöz, Atilla Dorsay, eski eşi Serpil Örümcer, kızı Fulya ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay gibi çok sayıda tanınmış isim ve çok sayıda seveni katıldı. 


CEMAL REŞİT REY’DEKİ TÖREN Cemal Reşit Rey’deki törende, Berkant için Ali Kocatepe tarafından çekilen belgeselinin bir bölümü gösterildi. Ardından da sanatçı dostları kısa konuşmalar yaptı. Berkant’ın son günlerinde de yanında olan Selçuk Ural, duygularını ifade ederken,

Berkant'ın cenazesi, öğle namazını müteakip kılınanan cenaze namazının ardından, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Berkant Akgürgen'in eşi Egin ve oğulları namazında saf tutarak dua etti.

SAMANYOLU ŞARKISI KİMİN ESERİ? Türk pop müziğinin unutulmaz eserlerinden biri olan Samanyolu şarkısının kimin eseri olduğuna ilişkin tartışmalar günümüzde de sürüyor. Ünlü tarihçi ve araştırmacı yazarlarımızdan Murat Bardakçı, ünlü söz yazarı Aysel Gürel’in kızı Müjde Ar’dan dinlediklerini aktararak Samanyolu şarkısının Teoman Alpay’a ait olma olasılığına destek verirken, Radikal gazetesinden Adnan Ekinci, 19 Şubat 2005 tarihli yazısında, Samanyolu şarkısının ilginç öyküsün bir başka hikayesini anlatıyor ve "Konuyla ilgili olarak şu ana kadar görüş bildirenlerde, ağırlıklı olarak bestecinin Alpay olduğuna ilişkin bir kanaat var. Gördüğüm kadarıyla Metin Bükey'e haksızlık yapılıyor. Bu konuda bildiklerimi aktarmamın bir faydası olur mu bilmiyorum ama en azından hep yazmayı düşündüğüm bu güzel şarkının oldukça ilginç hikâyesinin ben de saklı kalmamasına vesile olacaktır" diyordu.

SAMANYOLU Sen kalbimin mehtabısın güneşisin
Sen ruhumun vazgeçilmez bir eşisin
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek
Ruhum senin kalbim senin ömrüm senin
Yıllar geçse ölmeyecek bende sevgin
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek
Uzaklara kaçıversek seninle biz
Birgün elbet göze gelir bu sevgimiz
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek

Adnan Ekinci yazısında şunları anlatıyor: "1960'lı yılların ortasında Hülya Koçyiğit ile Ediz Hun'un oynadığı, Erman Film tarafından çekilen Samanyolu filmi büyük ilgi görmüş, haftalarca vizyonda kalmıştı. Film izleyenler, sinemadan çıktıktan sonra önlerine ilk çıkan 'plakçı' dükkanlarına girerek, Samanyolu şarkısının plağını sormaya başlamıştı. Bu beklenmedik gelişmeyi öğrenen Hürrem Erman, filmin müziğini yapan Metin Bükey'i yanına çağırarak, bu fırsatı kullanmasını, acele plak yapmasını önermişti. Tezcanlılığı ile ünlü olan Metin Bükey, Hürrem Bey'in yanından ayrıldıktan sonra Teoman Alpay'ı bulmuş, şarkı sözü yazması için önlerine çıkan ilk meyhaneye oturmuşlardı.

TİMUR SELÇUK ŞARKIYI ALATURKA BULMUŞ "Güfte yazma konusunda olağanüstü bir yeteneği olan Alpay, müziğe uygun sözleri rakı masasındaki peçete kağıtlarına yazmakta fazla zorlanmamıştı. Ne var ki, romanın ve filmin adı olan 'Samanyolu' kelimesini şarkıya uyarlamakta zorlanıyorlardı. Ney yapsalar, ne etseler olmuyordu. Şarkıya uygun sözleri çok kısa sürede bulmuşlardı ama, saatler geçtiği halde bu engeli bir türlü aşamıyorlardı. Oysa Metin Bükey'in çok acelesi vardı, bir an önce plakçı firmasına gitmek için sabırsızlanıyordu. Sonunda çareyi, 'Samanyolu' kelimesinin şarkı formatında değil, şiir olarak okunmasında bulmuşlardı. Bükey, peçeteleri toplayarak, hemen plakçısının yolunu tutmuştu. Bükey ve plakçısı, şarkının kim tarafından okunacağı konusunda akıllarına gelen ilk uygun isim, o dönemde değişik tarzıyla beğeni toplamakta olan Timur Selçuk oldu. Apar topar Selçuk'u bulmuşlardı ama umdukları ilgiyi bulamamış, büyük bir hayal kırıklığıyla yanından ayrılmışlardı. Timur Selçuk, şarkıyı çok alaturka bulmuş, tarzına uygun görmediği için tekliflerini kabul etmemişti.

"İki kafadar, başka bir yorumcu bulmak için kara kara düşünürken, Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın solisti olan ve o dönemde adı yeni duyulmaya başlayan Berkant akıllarına geldi. Sevinç içinde birbirlerine sarılıp, Berkant'ı aramaya koyuldular. Kör talih peşlerini bırakmıyordu, Berkant o sırada İzmir Fuarı'nda sahneye çıkıyordu. Şehirlerarası telefon bağlantılarında saatlerce sıra bekleyerek, sonunda Berkant'a ulaşmayı başarmışlardı. Berkant ne olup bittiğini anlamadan İstanbul’a geldi ve kendini kayıt stüdyosunda buldu. Birkaç provadan sonra kayda geçildi ve Berkant aynı gün İzmir'e döndü. Gerisini hepimizi biliyoruz. Samanyolu şarkısı, filmden daha büyük iş yaptı ve dillerde name oldu. "Gördüğünüz gibi, Samanyolu şarkısının bendeki hikayesi, Erkan Özerman, Aysel Gürel, Müjde Ar'ın anlattıklarından epeyce farklı. Yani Samanyolu, önce bir film müziğiydi. Sonradan üzerine söz uyduruldu. Bu, bestenin Teoman Alpay'a ait olma ihtimalini azaltıyor. Dillere düşmüş bir şarkının, bu kadar tesadüfün bir araya gelmesiyle oluşması çok şaşırtıcı değil mi? Metin Bükey o gün Teoman Alpay'ı bulamayıp, başka bir güfteciyle söz arayışına girseydi... Veya, Timur Selçuk, teklifi kabul etseydi... Yahut Berkant, İstanbul'a gelmek için Vasfi Uçaroğlu'ndan izin alamasaydı, başka bir Samanyolu şarkısı dinliyor olacaktık. "Her neyse, sonuçta bugün Samanyolu diye bir şarkı var ve hepimiz onu çok seviyoruz. Her duyuşumuzda ve söyleyişimizde, gönlünüzden kopan manevi telif hakkının, gerçek bestecisine ulaştığından emin olabilirsiniz."

"ARTIK SAMANYOLU’NDA BİR YILDIZ DAHA VAR" Akciğer kanserinde yaşamını yitiren Berkant’ın son döneminde tedavisini yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez de sahneye çıkarak, "Onun için ‘Samanyolunu yeryüzüne indirdi’ denir. Bence o Samanyolu’na çıktı. Artık Samanyolu’nda bir yıldız daha var" diye konuştu. Sönmez’in bu sözleri alkış aldı.

MURAT BARDAKÇI NELER ANLATIYOR? Haber Türk gazetesinde, araştırmacı yazar Murat Bardakçı da, daha önce de yayınladığı bir yazısına gönderme yaparak, Samanyolu şarkısının bestelenişe tanık olan Müjde Ar’ın anlattıklarına dikkat çekiyordu. Samanyolu şarkısının o zamanlar Fatih’te, aynı evde yaşadıkları annesi Aysel Gürel’in arkadaşı Teoman Alpay tarafından bestelendiğine bizzat tanık olduğunu anlatıyordu. Teoman Alpay’ın içkiye düşkün biri olduğunu, geçim zorluğu çektiğinden, zaman zaman bestelerini bir şişe içki karşılığı verdiğini, şarkı sözlerinin yazılmasında büyük emeği olan annesinin de bu duruma isyan ettiğini söylüyordu. Müjde Ar özetle, şarkının Teoman Alpay’a ait olduğunu, bir içki sofrasında Metin Bükey’e geçtiğini savunuyordu: “Şarkının yurtdışında da meşhur olmasından sonra, Metin Bükey yurtdışından aldığı telif haklarının küçük bir kısmını zaman zaman Teoman Alpay’a verirdi” diyordu. Konuyu Türk popunun ünlü isimlerinden Ali Kocatepe’ye sorduk. Kocatepe, “Samanyolu şarkısı müzik repertuarlarında, ‘Söz: Teoman Alpay, beste: Metin Bükey’ şeklinde kayıtlı. Araştırırsak karşımıza başka bir tablo çıkabiliyor, ama Teoman Alpay sağlığında bu konuda bir şey söylemediği için, ‘Samanyolu’ konusunu kayıtlı olduğu şekliyle kabul etmemiz gerekiyor.”