Genel

Humanoid Robotlar

Abone Ol

İNSANSI ROBOT YARIŞI İSTANBUL (VHA) - Dünyada ‘Humanoid Robot Teknolojisi’ yarışında 15 civarında ülke vardır. Humanoid kelimesi, ‘insansı’ anlamına gelmektedir. Robot teknolojisinde insana benzeyen robotlar için kullanılır. Türkiye’nin bu yarışta 6. sırada olduğu söylenebilir.

Teknoloji yarışında, en önemli kulvarlardan biri de insansı robot yarışı. Son yıllarda hızlanan ve yeterince takip edilemeyen yarışta hangi ülkeler var? Yılda bir kez düzenlenen yarışlara bölgesel katılımlar olabiliyor. Bazı ülkeler ise gizlilik sebebiyle bu yarışlara ürettikleri prototipler ile katılmıyorlar.

Bu nedenle dünyadaki insansı robot yarışı hakkında yeteri kadar bilgi bulunmuyor. Ancak ÖNCE VATAN gazetesi siz okuyucularımız için bu yarışı araştırdı. İşte dünyadaki insansı robot yarışındaki ülkeler ve ürettikleri humanoidlerin kabiliyetlerine göre tahmini sıralamaları...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte robot tasarımı ve prototif robot üretimi çalışmaları da hız kazanmıştır. İnsansı robot ‘Humanoid’ler bu yarışta en göze çarpan kulvarı oluşturmaktadır. Bu yarışta; Japonya, ABD, G.Kore, Çin, Fransa, Türkiye, İran, Meksika, Pakistan, Almanya, İngiltere, İtalya, Brezilya önde gelen ülkelerdir. Bu konuda çalışma yapan ve prototip humanoid robot üretme faaliyeti sürdüren diğer ülkelerin çalışmaları ise henüz ciddiye alınacak boyutta değildir. Dünyadaki en başarılı ‘insansı’ robot çalışmaları ve bu çalışmaları yapan ülkeler şunlardır.

Dünyada önde gelen Humanoid (insansı) robot çalışmaları, ülkelerin başarı sıralamasına göre şöyledir: 1- Japonya; Asimo, Topio-Tosy, Miim 2- ABD; Atlas, Petman, Atom, G. Kore; Hubo, Ciros, Kibo 4- Fransa; Nao 5- Çin; Xianxingzhe 6- Türkiye; Suralp, Akıncı-1, Akıncı-2 7- İran; Surena-2, Sorena 8- Almanya; Carl 9- Meksika; MexOne 10- İngiltere; Jules 11- İtalya; Face 12- Brezilya; Robö Bipede

Japonya, insansı robot teknolojilerindeki yarışı en önde götürüyor. Japonya’nın ürettiği en önemli humanoidler, Asimo (üstte), Topio-Tosy (sağdaki kutu) ve Miim (HRP-4C). Dünyanın en başarılı humanoid çalışması olarak değerlendirilen Asimo dengeli ve hızlı bir şekilde koşabiliyor, yerinde zıplayabiliyor. Topio-Tosy ise seri bir şekilde masa tenisi oynayabiliyor. HRP-4C (Miim) ise yüz mimikleri konusunda dünyanın önde gelen humanoidi.

ABD, humanoid robotları öncelikli olarak askeri alanlarda faaliyet göstermek amacıyla üretiyor. Atlas (üstte) ve Petman (sağda) modelleri yürüyebiliyor. Dışarıdan gelebilecek etkilere karşı dengesini sağlayabiliyor. İnsansı robotlar, silah eklenmesiyle vurucu güç haline gelebiliyor.

Güney Kore de humanoid teknolojisinde yarışı önde götüren ülkelerden biri. Hubo (solda) Japonya’nın Asimo’su ile yarışırken, Ciros (sağdaki kutu) mutfak hizmetleri, servis gibi işlerde yardımcı olabiliyor. Ayrıca Güney Kore’nin Kibo modeli de bulunuyor.

Fransa’da üretilen insansı robot Nao, pek çok hareketi rahatlıkla yapabiliyor. Japonya’nın Asimo’su gibi rahat ve kıvrak hareketler yapabilen Nao da humanoid teknolojisinde önde gelen robotlardan biri. Nao, yürüyebiliyor, konuşabiliyor, kollarını ve bacaklarını oynatabiliyor, dans edebiliyor, futbol oynayabiliyor.

Çin’in ürettiği ilk insansı robot Xiangzh, yürüyebiliyor ve kollarını hareket ettirebiliyor. Daha sonra Çin’deki çeşitli üniversiteler tarafından üretilen robotlar masa tenisi oynayabiliyor. Seri hareketleriyle dikkat çeken insansı robotlar ile Çin bu yarışta kendine ön sıralarda yer bulabiliyor.

Türkiye, insansı robot teknolojilerinde üst sıralarda yer alıyor. Biri üniversite, ikisi özel sektör tarafından üretilen 3 ayrı modele sahip olan Türkiye’nin, humanoid yarışında dünyada 6. sırada olduğu söylenebilir. SURALP Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendislerinin ürettiği Suralp (sağda), yüksek hareket kabiliyeti ile dikkat çekiyor. Suralp, kollarını ve ellerini kullanabiliyor. Yürüyebiliyor ve başını oynatabiliyor. AKINCI-1, AKINCI-2 Akınsoft yazılım firması tarafından üretilen Akıncı-1 (ortadaki küçük resim) ve Akıncı-2 (solda) modelleri ise dünyadaki sayılı humanoidlerden... Akıncı-2, kol ve ellerini kullanabiliyor. Gözü ile hedefi takip edebiliyor. Yürüme alıştırmaları yapıyor.

İran’ın insansı robotu Surena (solda), yavaş da olsa yürüyebiliyor. Surena’nın bir alt versiyonu Sorena, nisbeten daha az kabiliyete sahip. İran, ayaklı robot ürettiği için, bu yarışta yalnızca belden yukarısı çalışan robot üreten Almanya, İtalya, İngiltere gibi ülkeleri geçiyor.

Meksika’da üretilen insansı robot MexOne (üstte), yavaş ve dengesiz olsa da yürüyebiliyor. MexOne, kollarını ve başını kımıldatabiliyor. Hareket kabiliyeti ve genel görünüşü itibarıyla Türk Humanoid’lere göre zayıf kaçan MexOne, yürüyebildiği için, Alman, İngiliz ve İtalyan humanoidlerden üstün görünüyor.

Almanya’nın ‘Humanoid’i Carl (üstte), içecek servisi yapabiliyor ancak yürüyemiyor. Türkiye’de üretilen Akıncı-2’ye benzer el hareketleri yapabilen Carl, şişeden bardağa içecek doldurabiliyor. Yürüyemediği için Akıncı-2’nin alt versiyonu gibi görünen Carl’ın, göz ile takibi de Türk Humanoidlere göre zayıf kaçıyor.

İngiltere’nin robotu Jules (solda), sorulara cevap verebiliyor. Kafasını oynatabilen ve dudaklarını kımıldatarak konuşan Jules, yürüyemediği için bu yarışta son sıralarda yer alıyor.

İtalya’nın robotu Face (sağda) onlarca motor ile yüz mimikleri yapabiliyor. Yürüyemediği için yarışta sonlarda yer alan Face, yüz mimiklerinde Japonya'nın Miim (HRP-4C)’inden esinlenerek üretilmiş.

Brezilya’nın robotu Röbo Bipede (üstte) oyuncak görüntüsüne rağmen yürüyebiliyor. Minik ve komik görüntüsüne rağmen, hareket kabiliyetiyle listeye en son sıradan olsa da girecek kadar başarılı.