Genel

Dönüşen Arnavutluk ve Balkanlar

Abone Ol

“DÖNÜŞEN ARNAVUTLUK ve BALKANLAR” iSTANBUL AYDIN üNiVERSiTESi’NDE “ARNAVUTLUK’UN DöNüŞüMü VE SON 20 YILDA BALKANLARDAKİ ULUSLARARSI GELİŞMELER” KONULU BİR KONFERANS VEREN ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI PROF. DR. TOPi'YE, iAÜ SENATOSU TARAFINDAN, SiYASET BiLiMi VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ALANINDA FAHRİ DOKTORA VERİLDİ. M.KEMAL SALLI

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir TOPİ, İstanbul'da Aydın Üniversitesi (İAÜ) Florya Kampüsü'nde, "ARNAVUTLUK'UN DöNüŞüMü VE SON 20 YILDA BALKANLARDAKİ ULUSLARARASI GELiŞMELER" konulu bir konferans verdi. Aydın Üniversitesi ve Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS)tarafından düzenlenen konferans sonrasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. TOPİ'ye, İAÜ Senatosu tarafından siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora verildi. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin dostluğun çok ötesinde bir anlam taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. TOPİ, iki ülkenin Avrupa'ya entegrasyonu hedeflediklerini belirtti. İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü'nde İki ülke insanlarının kardeşlik ilişkilerinin vurgulandığı konferansa Arnavutluk Cumhuraşkanı Prof. Dr. Bamir TOPİ ve eşi Teuta TOPİ, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, İAÜ Rektörü Yadigar İzmirli, İAÜ Mütevelli Heyeti Üyesi ve Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, akademisyenler, siyasetçiler, öğrenciler ve çok Arnavutluk kökenli vatandaşımız katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından İshakoğlu Musiki Derneği tarafından Balkan ezgileri ağırlıklı kısa bir konser verildi. Konser sonrasında Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ve İAÜ Rektörü Yadigar İzmirli birer konuşma yaptılar. Daha sonra kürsüye gelen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir TOPİ, "ARNAVUTLUK'UN DöNüŞüMü VE SON 20 YILDA BALKANLARDAKi ULUSLARARASI GELiŞMELER" konulu hem bilgilendirici hem de duygusal bir konuşma yaptı.

Dr. MUSTAFA AYDIN: “SAYIN CUMHURBAŞKANININ İKİ HEDEFİ VARDI..” “İstanbul Aydın Üniversitesi’nin başkanlığını yapmış olduğu Avrasya Üniversiteler Birliği çatısı altında şu anda 54 üniversite bulunduğunu” belirten İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, “Güney Kore’den İtalya’ya, bütün Balkanlardan, Rusya’dan Ortadoğu’ya uzanan geniş bir coğrafya içinde Arnavtluk’ta da iki üniversitemiz, bu kimliğin içerisinde yer almaktadır. Tiran’daki Akdeniz Üniversitesi ile Amerikan Üniversitesi rektörleri şu anda aramızdalar. Eğitim alanında işbirliğinin geliştirilmesine çalışıyorlar” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanı, göreve geldiklerinde, kendi ülkesine ve kendi coğrafyasına iki önemli hedef göstermişti. Bunlardan biri NATO üyeliği, diğeri de Avrupa Birliği üyeliği idi. Büyük çabaları ve gayretleri sonucunda NATO üyeliği gerçekleşmiştir; Arnavutluk bugün NATO üyesidir. Avrupa Birliği üyesi olma yolunda da yoğun çalışmalarını sürdürmektedir.” “…Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Arnavutluk’u Türkiye’nin Balkanlardaki en güçlü ve en önemli stratejik müttefiki olarak gördüğünü açıklamıştır.”

EGEMEN BAĞIŞ: “ARNAVUTLUK’UN NATO üYELiĞiNE EN BüYüK DESTEĞi VEREN ÜLKE TÜRKİYE’DİR” Türkler ve Arnavutlar'ın asırlardır kardeş olduklarını belirten Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisinin öneminden bahsetti. Türkiye'nin Arnavutluk'a her zaman büyük önem ve destek verdiğini aktaran Bakan Bağış, Arnavutluk'un NATO üyeliğine de en çok destek veren ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye'nin Arnavutluk'un AB üyelik sürecini en az kendi üyelik süreci kadar önemsediğini kaydeden Bağış, kendisinin de bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiğini aktardı ve sözlerini şöyle tamamladı: "İki ülke asırlardır dayanışma içerisindeler. İnşallah asırlar boyunca da aynı dostluğu, aynı kardeşliği, dayanışmayı sergileyecekler. Ben sayın başbakanımızın talimatıyla Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerini yürütürken en az Türkiye kadar Arnavutluk'un da, Karadağ'ın da, Bosna Hersek'in de, Sırbistan'ın da, Hırvatistan'ın da Avrupa Birliği üyelik sürecine destek vermeye, onların haklı davalarını savunmaya çalışıyorum. Çünkü biz Avrupa Birliği'ni bir barış projesi olarak görüyoruz. Eğer tarihleri boyunca asırlarca birbirleriyle savaşmış milletler, İngilizlerle Fransızlar, Almanlarla İtalyanlar Avrupa Birliği coğrafyası içerisinde huzur içerisinde yaşıyorlarsa, bu insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesinin gerçekten bütün kıtayı kucaklayabilmesi için, balkanların tamamının Avrupa Birliği üyeliğini çok önemsiyoruz. Onlarla birlikte Türkiye'nin üyeliği, bu kıtasal barış projesini küresel bir barış projesi haline getirecektir. AŞASIN Türkiye-Arnavutluk dostluğu.”

ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI Prof. Dr. BAMiR TOPi NELER ANLATTI? Egemen Bağış'ın ardından kürsüye çıkan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkinin 'dostluk' ilişkisinden çok daha özel olduğunu belirtti. Arnavutluk'un NATO üyelik sürecinde Türkiye’nin verdiği desteği ve yaptığı katkıları hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. Bağımsızlıkları öncesinde Arnavutluk'ta hakim olan komünist rejimle ilgili bilgi veren Topi, bundan 20 yıl öncesine kadar Arnavutluk'un dünyadan tecrit edilmiş halde olduğunu aktardı. Konuk Cumhurbaşkanı, o dönemde Arnavutluk sınırlarının dışına çıkışın ve dini inançların bile yasak olduğunu anlattı. “Aranızda bulunmaktan son derece memnunum ve özel olarak çok heyecanlıyım” diyerek söze başlayan Cumhurbaşkanı TOPİ, Türkiye ile Arnavutluk arasında çok özel bir dostluk olduğunu belirten Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, "Geçmişe yönelik olduğu kadar günümüzde de bu dostluk vardır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Benim İstanbul'a gelmem vesilesiyle göndermiş olduğu selamlardan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığım dönemim süresince, Türkiye'yi iki defa Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün daveti üzerine geldim. Kendisine iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesine verdiği katkıdan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Arnavutluk'un 1990'larda çeşitli alanlarda yaşadığı başarıların ülkesi için özel bir dönüşüm olduğunu dile getiren Topi, ''Dışardan bakıldığında, eski Yugoslavya'da Arnavutluk'un özel bir durumu vardı. Tamamen tecrit olmuş, zorlu dönemi yaşadık. Aynı acıyı Kosova'daki Arnavutlar da yaşadı. Kosova halkının geçirdiği bu zorlu süreçte Türkiye ve Türk halkı Arnavutların sığınağı oldu. Arnavutlar, jenosite uğrayarak ülkelerinden kovuluyordu. Arnavutlar Türk halkına ve yöneticilerine minnettardır. Bizim dostluğumuz sadece politik terimlerden ibaret değildir'' dedi. Konuk Cumhurbaşkanı konuşmasının bu bölümünde, Arnavutluk’un sel baskınına uğradığı bir dönemde, “Kardeşim” dediği Cumhurbaşkanı Gül’den yardım istemesini ve 24 saat geçmeden Türk yardım helikopterlerinin Tiran semalarında göründüğünü anlatırken duygulu anlar yaşadı. ( Bu olayın ayrıntılarını önceki yazılarımızda anlatmıştık.) Arnavutların Türkiye'de, Türklerin de Arnavutluk'ta kendilerini evlerinde gibi hissettiğini söyleyen Topi, ''Özellikle 2008 Şubat'ından bu yana Balkanlar'da jeopolitika değişmiştir. Kosova bağımsız ve özgür bir ülkedir. Bu tarihi gelişmeyi Türkiye'den ayrı düşünmek istemiyorum. Çünkü Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını destekledi. Dünyanın en güçlü demokratik ülkeleriyle beraber Kosova'nın bağımsızlığını hemen tanıdı. Türkiye, Kosova Cumhuriyeti'nin diğer ülkeler tarafından tanınması için yardımcı oldu'' diye konuştu. Türkiye ve Arnavutluk'un gündemindeki en önemli konunun Avrupa entegrasyonu olduğunu vurgulayan Topi, ''Balkanlar'daki ülkeler arasındaki ilişkiler çok boyutludur. Balkan ülkelerinin istekleri AB üyeliğidir, ama her toplum AB'ye kendi kimliğiyle katılmalıdır. Arnavutluk son 20 yılda büyük değişmeler kaydetmiştir. 1990 yılına kadar totaliter rejimin hakim olduğu, tecrit bir ülke olarak Arnavutluk'u düşünün. Bugün Arnavutluk NATO ülkelerinden biridir. AB'ye üye olmak için de hızlı olarak ilerlemektedir. Arnavutlar bugün dünyanın her yerine seyahat etmektedirler. Arnavutların vizesiz olarak başka bir ülkeye seyahat etmeleri için bu adımı ilk olarak Türkiye atmıştır'' şeklinde konuştu. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Türkiye'nin Balkanlar'da yapıcı bir rol oynadığını belirterek, "Türkiye'nin Balkanlar'da çok yapıcı bir rol oynayabilecek konumda olduğunu düşünüyorum. Ve bu rolü de, zaten oynamakta" dedi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı TOPİ’nin konuşması sırasında, salonda bulunan öğrencilerin Türk ve Arnavutluk bayraklarını yan yana açması konuk Cumhurbaşkanını duygulandırdı; sözlerine ara verdi ve bu kardeşlik tablosunu işaret etti. Türk ve Arnavut öğrencilerin oluşturdukları bu duygusal tablo salondaki izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı.

DEFİLE VE ÖZEL TASARIMLI TAKI İAÜ Moda ve Takı Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen "Güneş Nemrut'tan doğar" konulu defilenin sunulmasının ardından sahneye davet edilen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. TOPİ’ye İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ve İAÜ Rektörü Yadigar İzmirli tarafından fahri doktora beratı sunuldu ve cübbesi giydirildi. Törende Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da konuk Cumhurbaşkanı’na özel üretilmiş bir vazo takdim etti. Okulun Moda ve Takı Tasarım Bölümü öğrencileri de First Lady Teuta TOPİ için özel olarak tasarladıkları bir takı seti armağan ettiler.

KONUK CUMHURBAŞKANI TOPİ BASIN TOPLANTISINDA NELER SÖYLEDİ? İstanbul ziyareti sırasında yaptığı basın toplantısında Topi, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini "mükemmel" olarak niteledi. "Siyasi ilişkilerimiz olabilecek en üst düzeyde. Liderler olarak karşılıklı ziyaretlerde bulunuyoruz" diyen Topi, cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye resmi iki ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti. Ekonomi alanında da önemli bir işbirliği olduğuna işaret eden Arnavut lider, sözlerini şöyle sürdürdü: "1990'lı yılların başından beri Arnavutlar Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaretler, ticari amaçlı olduğu gibi diğer alanlarda sağlık gibi, üniversite eğitimi almak gibi. Bugün Arnavutluk'ta Türkiye'den birçok önemli yatırımcının bulunduğunu söylemek benim için memnuniyet verici. Enerji, telekomünikasyon altyapı, üniversite ve kolej gibi eğitim alanında, endüstride, turizmde, madencilik ve birçok alanda." Arnavutluk olarak Türk yatırımcıları açık yüreklilikle ve dostane bir şekilde karşıladıklarını da vurgulayan Topi, "Türkiye, Arnavutluk için stratejik bir ortak. Türkiye'nin zaman zaman bize verdiği destekten dolayı da müteşekkiriz. İlişkilerde her şey çok iyi gidiyor, bunları sadece pekiştirmemiz gerekiyor. İlişkilerde sıkıntı olup da düzeltilmesi gereken bir boyut olduğunu sanmıyorum. Hükümetler üzerine düşenleri yaptı, sıra özel teşebbüslerde" ifadelerini kullandı. TÜRK OKULLARI İLİŞKİLERE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR Türkiye'deki Balkan kökenli vatandaşların iki ülke ilişkilerine katkısına işaret eden Bamir Topi, Arnavutluk'ta Türk müteşebbisler tarafından açılan okullardan da övgüyle bahsetti: “Okullar ilişkilere büyük katkıda bulunuyor. Arnavut gençleri tarafından büyük beğeniyle takip edilmekte. Arnavut eğitim sisteminin bütün kuralları bu okullarda canlanıyor. Bu anlamda da büyük katkıları var. İlişkilerin gelişmesine ve güçlenmesine büyük katkı sağlıyorlar." Cumhurbaşkanı Topi, "Arnavutluk, AB'ye Türkiye'den önce mi üye olacak?" şeklinde bir soruya, "Biz dostlarımızla birlikte yol almayı ve üye olmayı umuyoruz. Kardeşlik ilişkilerimiz var. Birbirimizin başarısı ve gelişmesinden son derece memnun oluyoruz. Birlikte iyi yerlere varabileceğimizi düşünüyorum" karşılığını verdi. Geçtiğimiz günlerde AB'den aday ülke statüsü kazanan Sırbistan'ın Arnavutluk'un üyelik sürecini engelleyip engelleyemeyeceğine dair soruyu da cevaplandıran Topi, "Hayır. Arnavutluk olarak AB yolunda önemli gelişmeler kaydediyoruz ve bunun başka bir ülke ile ilgisi olamaz. Balkanlar'ın hiçbir ülkesinin ön şart koşarak AB'ye üye olması mümkün değildir. AB'nin üyelik şartları bellidir" dedi. Cumhurbaşkanı, Belgrad'ın aday ülke statüsü kazanmasının Kosova'nın AB sürecini etkilemeyeceğini de vurgulayarak şöyle devam etti: "Çünkü tüm süreç AB'nin yakın gözetiminde ilerliyor. Ve elimizde Kosova'nın statüsünün geriye dönmeyeceği gibi bir gerçek var. Kimsenin, komşusunun AB'ye üyelik sürecini engelleme hakkı bulunmuyor. Sırbistan'a uzun müzakereler sonucu belli bir statü verilmiştir. Kosova için de AB ile istikrar ve ortaklık anlaşmasını imzalama imkânı doğmuştur. Bunlar AB ile bizleri yakınlaştıran çok önemli adımlardır. Bütün yakın zamanlarda savaşlardan büyük acılar çeken Balkan ülkelerinde modern bir düşünce tarzına ihtiyaç olduğu kanısındayım."