Genel

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Abone Ol

8 CUMHURBAŞKANI YÜZYILIMIZIN İNSANLIK DRAMINI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ANLATTILAR İNSAN TİCARETİ (İSTEMSİZ GÖÇ) (1) YAZI ve FOTOĞRAFLAR: M. KEMAL SALLI

Marmara Gurbu Vakfı'nın geleneksel olarak düzenlediği uluslararası ekonomi zirvelerinin bu yılki etkinliği geçen yıllarda olduğu gibi, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 4-5-6 Şubat 2014 günleri İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirilen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde; “İnsan Ticareti - İstemsiz Göç”, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Yerel Yönetimlerde Değişim’’, “Yerelden Küresele Diyaloğun Barıştaki Önemi’’, “Kalkınma ve Tasarım’’, “Yerelden Küresele İpek Yolu'nda Ekonominin ve Enerjinin Geleceği’’, “Bilişimle Kalkınma’’ konularını ‘‘Küreselden Yerele’’ gibi konular, işadamları, bilimadamları, diplomatlar, siyasetçiler, bakanlar ve cumhurbaşkanları düzeyinde ele alındı, sorunlar ve çözüm yolları dile getirildi.

İNSAN TİCARETİ (İSTEMSİZ GÖÇ) Bu yılki zirvenin en önemli konularından biri olan İnsan Ticareti (İstemsiz Göç) konusu zirveye katılan cumhurbaşkanaları seviyesinde ele alındı. Bugün dünyamızda, ekonomik ve siyasi nedenlerle, milyonlarca insan ülkesinden ayrılamak, hayatta kalabilmek için bir başka ülkeye sığınmak, göç etmek zorunda kalmaktadır. Küresel çapta ve milyonlarla ifade edilen bu insan trafiği nedeniyle oluşan insan ticareti, uygarlığı tehdit eden bir boyuta ulaşırken, insanlık tarihine kapkara bir sayfa eklenmektedir.

Uluslararası kuruluşların saptamalarına göre, günümüzde Uzakdoğu, Ortadoğu ve CIS ülkelerinden kadın, çocuk, işçi, göçmen ve sığınmacı olarak bölgemize getirilen 500 bin kadın, erkek ve çocuk bir mal olarak satılmakta, yani insan ticareti yapılmaktadır. İç savaş yaşamakta olan ülkelerde ise, yaygın olarak kadın ve küçük kız çocuğu ticareti giderek yaygınlaşmaktadır. Küresel çapta gerçekleştirilen insan ticaretinin hacmi milyarlarca dolarla ifade edilmektedir ki, bu durum, insanlığın yüz karasıdır. Kuzey Afrika'dan Pakistan'a uzanan engin coğrafyada son onyıllarda yaşanmakta olan kaos ve iç savaşlar, uluslararası işbirliği ve denetim imkanlarını zayıflatmış olduğundan, çocuk ve kadınların cinsel istismarını, insan ticaretine son verecek önlemlerin alınmasını engellemektedir. Günümüzde küresel çapta yaşanmakta olan İnsan Ticareti (İstemsiz Göç) sorunu ve çözüm yolları, 17 Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katılan cumhurbaşkanları tarafından konuşuldu, tartışıldı.

Cumhurbaşkanları Oturumu öncesi İnsan Ticareti ve İstemsiz Göçün açılış konuşmasını Fransız Senatörü Joelle Garrıaud-MAYLAM yaptı. Başkanlığını Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver'in yaptığı oturumda, Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Punsalma Ochırbat, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Romanya eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Estonya esk Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Zivko Budimir, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal bu insanlık ayıbının nedenlerini ve çözüm önerilerini dile getiren kuşmalar yaptılar.

8 cumhurbaşkanının katılımıyla gerçekleştirilen ve yüzyılımızın en önemli sorunlarından biri olan İNSAN TİCARETİ (İSTEMSİZ GÖÇ) konusunun dile getirildiği oturumun moderatörlüğünü yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, vakıf olarak 17 yıldır Türk Özel Sektörünün desteğiyle Türkiye’yi anlatmaya devam ettiklerini belirterek, 17 yıl içinde çok sayıda cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamenteri dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Suver, 52 ülkenin zirveye katıldığını kaydetti.

Moldova Gagavuz Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal: "İş gücünün göçü nedeniyle Moldova'da vasıflı eleman sıkıntısı çekiyoruz"

Moğolistan 1. Cumhurbaşkanı Ochirbat: “Vatandaşlarımız genelde iş bulmak için kısa süreli göç ediyor, para biriktirip ülkelerine geri dönüyor. Moğolistan zengin turizm potansiyeline sahip bir ülke.”

Arnavutluk 5. Cumhurbaşkanı Topi: “Küresel kriz söz konusu olduğu zaman yerel kaynakların kullanımının önemini ortaya çıktı. 1999 yılına kadar Balkanlardaki durum dramatikti”

Estonya 3. Cumhurbaşkanı Rüütel: “Şu an dünyada 12 milyon 300 bin köle mevcut, bunların yüzde 20’si yasadışı göçle farklı ülkelere getirilen kişilerden oluşuyor. İnsan ticareti mağduru on binlerce insan var ve bunların yüzde 75’i kadın”

Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Zivko Budimir, “Göçün hem bireyler hem de ülkeler açısından getirdiği sorunlar söz konusu... Bizim için diğer ülkelere dağılan vatandaşlarımızı tekrar ülkemize çekmek çok büyük bir sorun.”

Bulgaristan 2. Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev: “Bulgaristan insan ticareti mağdurlarının ilk giriş yaptığı kapılardan biri”

Romanya 3. Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu: “İnsan ticareti birden bire 20. yüzyılda ve 21. yüzyılın başında hız kazanarak gündeme geldi. İnsan ticareti, milyar dolarlık iş olarak karşımıza çıktı”