Türkiye’nin turizm sektörünün en önemli oyuncularından olan sağlık turizmi diğer alanlarından farklı olarak yılın 12 ayı hız kesmeden sürekli devam eden ve Türkiye’nin ciddi katma değer girdisinin olduğu alanlardan birisi.

Diğer turizm alanları gibi yılın belli dönemlerine kısılıp kalmayan, klasik turizm alanlarına göre kesintisiz olarak 12 ay ülkeye döviz kaynağı durumunda.

Türkiye sağlık turizminde dünya liderleri arasında. Yıllık 5 milyar dolarlık bir sağlık turizmi hareketi var. Şimdi bu alana yeni bir konsept daha katılıyor. Saç ekimi ve göz ameliyatları ile başlayan sağlık turizmi furyasında yeni nesil bir sektör oluşuyor. ‘’Otel konseptinde konaklamalı fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi’’ ile tüm dünyadan binlerce hasta ülke ekonomisine milyonlarca dolar döviz kazandıracak.

Ülkelerin kendi vatandaşları için hazırladığı sağlık harcamaları fonundan Türkiye bugüne kadar yeterince faydalanamıyordu. Bu yöntem iyi bir pazarlama ile yüz milyonlarca dolarlık kazanç sağlayacak.

Türkiye’ye ciddi katma değer girdisinin olduğu bu iki sektör güç birliği yaparak konaklama sorununu çözüyor. Bu da hastanın otele transfer sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Fizik ve rehabilitasyon tedavi süreçlerinde çoğu hasta için uzun bir tedaviye ihtiyaç duyuluyor. Otel konaklamalı yöntemle hastalar odasından anında tedavi merkezine ulaşabiliyor. Aynı anda da otelin tüm sosyal donatılarını da kullanma fırsatı yakalayarak bir nevi tatil konseptinde tedavi sürecini yaşamış oluyor. 


Yılda yaklaşık 30 milyon insan sağlık hizmeti alabilmek için ülkesinin dışına çıkıyor. Bu sağlık turistlerinin yılda yaklaşık 500 milyar lira harcadığı tahmin ediliyor.
Sektör uzmanlarına göre; Türkiye, 2023’te 1.5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar gelir hedefliyor.
Bunu direkt hasta olarak da düşünmemek gerekiyor. Hastalar genellikle bir ya da iki refakatçi ile geliyor. Bu da otelcilik sektörüne kazandırıyor.

En çok hastanın geldiği ülkeleri Almanya, İngiltere, Libya, Irak, Rusya olarak görüyoruz. 4 saatlik uçuş mesafesinde 57 ülke, yaklaşık 1 milyar insan var. Ulaşım kolaylığı da bir avantaj olarak düşündüğümüzde (Türk Hava Yolları 129 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanına uçuyor) otel konseptinde konaklamalı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaları için Yalova’da beş yıldızlı bir otelde başlayan bu yeni sistemin ülkemize oldukça getirisi olacak gibi görünüyor.

Türkiye’de yeni başlayan bu akımın yakın tarihte sektör olması hiç de uzak bir ihtimal değil.


Aldığımız duyumlara göre Türkiye’nin önde gelen fizik tedavi merkezleri de otel konseptinde konaklamalı fizik tedavi hizmeti vermek için kolları sıvamış durumda.