Merhabalar sevgili dostlar,

Kış sebzelerine yavaş yavaş elveda derken,bu hafta bir kez daha ''KARNABAHAR'a yer verelim.

Sindirimi düzenleyen,zararlı bakterileri vücuttan atan ,yüksek miktarda A vitamini içermesi ile ,sinir sisteminde ki hücreleri yenilemesi ve stres,depresyon riskini azaltması ile bilinen ''karnabahar'',ayrıca suyu ile de beyin sağlığını korumaktadır.

Şifalı besinler grubunda yer alması ile bilinen karnabahar,kızartıldığı gibi,fırında ve tencere yemeği olarak yada salatası ile de tüketilebiliyor.

İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini de güçlü tutmaktadır.Yüksek oranda lif üretmesi açısından da uzun süre tok tutabilen özelliğe sahiptir.Sindirimi ve hazmı kolay olan bu besin bağırsak hareketlerini düzenlediği için güçlü sebzeler arasında üst sıralar da yerini almaktadır.

Vitamin değerlerinin kaybolmaması açısından demir ve alüminyum gibi kaplarda pişirilmemesi önerilir.

Karnabahar'ı kısaca özetlediğimize göre bu hafta mutfaklarımız da yer verelim ve herkesin severek tüketeceği güzel bir tarifi birlikte hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 1 ad orta büyüklükte karnabahar
  • BEŞAMEL SOS:
  • 80 gr tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı muskat
  • 100 gr rende kaşar peyniri
  • HAZIRLANMASI:
  • Karnabahar'ı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilevesi ile dağılmayacak şekilde haşlayın.
  • Suyunu süzerek soğuk sudan geçirin ve iyice suyunu bırakması için kevgir içinde bekletin.
  • Şimdi beşamel sosunu hazırlıyalım.
  • Tavaya tereyağını alarak eritin ,zeytinyağ ve unu alarak kavurmaya başlayın.
  • Un pembeleşerek kokusunu çıkarmaya başlayınca azar azar ve hızlıca karıştırarak sütünü ilave ederek karıştırın.
  • Pürüzsüz ve muhallebi kıvamında olacaktır.
  • Tuzunu,karabiberini ve muskat rendesini ekleyerek karıştırın.
  • Kaşar peynirinin yarısını ekleyin,karıştırın.
  • Karnabaharları bir kağıt havlu ile güzelce kurulayın ve parçalara ayırın.
  • Borcamı yağlayın ve 2-3 yemek kaşığı beşamel sos sürün.
  • Üzerine karnabaharları yerleştirin.
  • Üzerine beşamel sos ile kapatın.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarın ve kalan kaşar peyniri rendesini üzerine serperek tekrar peynir kızarana kadar fırında tutun.
  • Dilimler halinde servis edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..