Merhabalar sevgili dostlar,
Hamur, kıyma ve yoğurdun muhteşem uyumu... Üzerine birde tereyağ ve biberli sos ile harika bir yemek..
Ülkemiz de bildiğimiz ''MANTI'', değişik Ülkeler de, değişik isimler ve şekiller almış, farklı iç malzemesi ve soslar ile hazırlanmıştır.
Türklerin bildiği mantı, Orta Asya ve Kafkasya'da bulunan lezzetlerden ortaya çıkmıştır. Orta Asya ve Ülkemizde mantının içine çeşitli malzemeler konularakta hazırlanır. Patates, kuşbaşı et, nohut, mercimek ve tavuk eti mantının başlıca iç malzemeleri arasındadır.
İlk keşfeden kim diye soracak olursanız da , kökeni Çin'e dayanıyor. Adını da Çin-Kore kökenli ''MANTOU''sözcüğünden almıştır.
Bizim şu anda mantıyı yiyor ve seviyor olmamızın nedeni de Orta Asya Türkleri..
Çünkü mantı'yı Çinlilerden 13. yüzyılda öğrenenler Orta Asya Türkleri..
Ve mantının Anadoluya uzanan serüveni de orada başlamıştır.
Çok eski tarihlerden beri yenen bir yemek olmakla birlikte Osmanlı Saray Mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Örneğin Fatih Sultan Mehmet'in neredeyse her gün güne mantı ile başamayı sevdiği kayıtlarda görülmektedir.
II. Beyazıt'ta mantıyı seven bir diğer padişah'tır, onun sevdiği ise buharda pişmiş mantı çeşitidir.
Günümüze dönecek olursakta MANTI denilince Kayseri Mutfağı ilk akla gelen şehrimizdir. Bir kaşığa 40 tane girebilecek kadar küçük kapatılan mantıları ile meşhurdur.
Bir diğer pişirme tekniği de hazırlanan mantının önce fırınlanarak pişirilmesidir.
Hafif kızarmış dokusu ile tane tane tabaklara gelen fırın mantı da ayrı bir lezzettir.
Bugün sizler için mantı'yı fırınlayarak hazırladık.. Haydi bakalım bir de böyle deneyin. Hepinize kolay gelsin.


• MALZEMELER:
• HAMUR:
• 4 su bardağı Un
• 1 ad yumurta
• 1 yemek kaşığı tuz
• 1,5 su bardağından biraz az oda sıcaklığında su
• HAZIRLANMASI:
• Hamuru yoğuracağınız kaseye unu ve tuzu koyarak karıştırın.
• Orta kısmını havuz gibi açarak yumurtayı kırın ve çırpın.
• Azar azar suyunu ilave ederek ele yapışmayan biraz sertçe bir hamur elde edin.
• Hamurunuzun üzerini örterek 1/2 saat dinlendirin.
• İÇ MALZEMESİ:
• 300 gr dana kıyma (orta yağlı)
• 1 ad büyük kuru soğan rendesi (suyu iyice süzülmüş)
• Tuz ve karabiber
• HAZIRLANMASI:
• Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
• ÜZERİNE:
• SALÇA SOS:
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1,5 su bardağı su
• HAZIRLANMASI:
• Hepsini bir tavaya alın ve orta ateş üzerinde 10 dakika kaynatın.
• ÜZERİNE-SARIMSAKLI YOĞURT
• KITIR HAMUR:
• Mantı hamurundan kenarlarda kalan hamur parçalarını erişte boyutunda kesin ve un serpili bir tabakkta biriktirin.
• HAZIRLANMASI:
• Dinlenen hamurunuzu 4 eşit bezeye ayırın.
• Her bir bezeyi fazla un serpmeden (sert hamur olduğu için una gerek kalmadan açılacaktır) oklava yardımıyla ince açın.
• Bir hamur kesme aparatı yada bıçak yardımıyla minik kareler olacak şekilde kesin.
• Kare hamurların ortalarına kıyma karışımı yerleştirin ve bohça şeklinde kapatın.
• Bütün hamurlarınızı aynı şekilde hazırladıktan sonra fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve mantıları yerleştirin.
• 180 derece de ısıtılmış fırında mantılar hafif rengi değişene kadar takribi 10 dakika pişirin.
• Bu arada genişçe bir tencereye su ve az tuz ekleyerek kaynatın.
• Fırından çıkan mantılar ılık kıvama gelince kaynayan suya bırakın.
• Tencenin üzerine çıkan mantılar birazda dişe dokunan hale gelince pişmiş demektir.
• Pişme kıvamı tamamen damak zevkinize kalmıştır, ona göre ayarlayabilirsiniz.
• Domates sos ve sarımsaklı yoğurdunuzu da tabaklarda hazır hale getirin.
• Bu arada açtığınız hamurdan arta kalanları erişte gibi hazırladınız. Şimdi onları bir tavaya alın üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyerek devamlı karıştırarak kısık ateşte kızartın. Ve 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ekleyerek ateşten indirin.
• Şimdi servis zamanı... en sevilen an..
• Tabağa mantıyı suyunu süzerek alın, üzerine önce sarımsaklı yoğurt
•  Sonra domates sos ve kızarttığınız kıtırları gezdirin.
• Arzuya göre sumak ve kuru nane gezdirebilirsiniz.
• Bu harika lezzetli mantıyı her ne kadar yapım aşamaları zor olsa da en azından ayda bir sevdiklerinizle paylaşın.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle…
• Neşem Çelik/YouTube Kanalında videosunu seyredebilirsiniz.
• https://www.youtube.com/watch?v=bvFYvoUxgEI&t=757s