FIRIN EKMEĞİ

Abone Ol

Merhabalar sevgili dostlar, 

İnsan eliyle oluşturulan en eski gıdalardan birisidir EKMEK. . 

Tarihinin 30 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. En eski ekmekler tahıl ve su kullanılarak yapılmıştır. İlk ekilen ve üretilen tahılların arpa ve buğday olması, erken dönem ekmeklerin bu tahıllardan yapıldığı görüşünü desteklemektedir. 

4000'li yıllarda Babillilerin özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise M. Ö 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırlılar, buğday unu ve su ile yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha kabarık ve yumuşak olduğunu fark etmişlerdir. Ve o dönemlerde bu ekmekler o kadar değerli olduğundan bazen para niyetine bile alış veriş esnasında kullanılmıştır. 

Dünyanın her köşesinde birbirinden farklı ekmekler tüketilse de, yapımı genelde 3 aşamalıdır; Yoğurma, mayalama ve pişirme.. 

Ülkelerin yemek yeme tarzları, alışkanlıkları ve ekonomik düzeyleri de ekmek tüketimini de değiştirmiştir. 

Çok çeşitlilik insanlara seçme şansı verdiği içinde  günümüzde de fırıncılar şekilleri ve un'ları itibariyle çok değişik ekmekler çıkarmaktadır. 

Bizim evlerimizde ise çoğunlukla söyleyebilirim ki ''EKMEK'' sanki mutfakların demirbaşlarıdır. Hiç bir şey olmasa da illaki ekmek olmalıdır. Şehirlerde sokak ekmekleri tercih edilse de, köylerimizde bugün hali hazırda ekmekler evlerde pişirilmektedir. 

3 yıldır yaşanan salgın ve pandemi dönemi ekmek pişirmeyi evlere ve mutfaklara taşımıştır. Aslında ekmek pişirmek bir nevi terapidir. Arada tavsiye ederim. 

Neyse biz gelelim konumuza. . Arada kendi fırınımızda ekmek pişirmek isteyenler olursa, sizler için, fırın ekmeği tarifi hazırladım. Yani çocukluğumuzdan bu yana bildiğimiz fırınlarda mis gibi kokusu ile sıcacık somunu alıp, eve gelene kadar mutlaka uçlarını koparıp yediğimiz o enfes ekmeklere. . 

Haydi bir hafta sonu girin mutfağa ve mis gibi ekmeğinizi kendiniz pişirin. 


MALZEMELER:

• Sizler için 2 ölçü olarak yazacağım. Hangisini tercih ederseniz (evdeki kişi sayısına göre) onu hazırlayın. 
• Bu tarifim bildiğiniz mahalle fırınlarından çıkan ekmek tarifidir. 
• TAM ÖLÇÜ OLAN:
• 1 kg Buğday Unu (9 su bar. )
• 650 ml su (3 su bar ve 1 çay bardağı)
• 25 gr yaş maya (1 pak)
• 15 gr (1 yem. kaş) tuz
• YARIM ÖLÇÜ:(2 ad ekmek çıkmakta)
• 500 gr Un
• 325 ml (1,5 su bar.  + 1/2 çay bar. ) musluk suyu
• 12, 5 gr (yarım pak) yaş maya
• 7, 5 gr (yarım yem. kaş) Tuz

HAZIRLANMASI:

• Öncelikle şunu söylemeliyim ki ne kadar iyi yoğurulursa ekmeğiniz o kadar yumuşak ve güzel pişecektir. Onun için stand mikseri olanlar mikser ile yoğurma işlemini yapsınlar. Elde yoğuracak olanların ilk aşamada en az 8 -10 dakika yoğurması gerekecektir. 
• Un ve suyu mikser kabınıza alın ve orta devirde yoğurmaya başlayın. 
• Bu süre en az 5-8 dakika sürsün. 
• Daha sonra tuzunu ekleyin ve 2 dakika daha karıştırın. 
• Bu arada mayanızı ufalayın ve hamura ekleyerek yoğurma işlemine devam edin. 
• Takribi 3 dakika da maya ilavesinden sonra yoğurun. 
• Hamurunuz ele yapışan ama sanki şeffaf bir hamur gibi olacaktır. Hamur yoğruldukça pürüzsüz bir kıvam alır. 
• Tezgahınıza biraz un serpin ve hamuru üzerine alarak katlama yöntemi ile yoğurun. 
• İsterseniz masa üstünde isterseniz bir kaseye alın ve üzerine biraz un serptikten sonra bir bez ile kapatın ve 25 dakika bekletin. 
• Bekleyen hamuru tekrar yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırdıktan sonra katlama yapın. 
• Her ikisine de şeklini verin ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdikten sonra üzerlerini örterek 1 saat bekletin. 
• Bu arada üzerlerine sürmek için fırıncıların hazırladığı ve ''Şifa''dedikleri bulamacı hazırlayın. 
• Bunun için 2 yemek kaşığı unu az su ile suluca bulamac haline getirin. 
• Tepside güzelce kabaran ve iki katına çıkan ekmeklerinizin üzerine ''şifa''sürün. 
• Üst yan kısmına sivri uçlu bir bıçak ile uzunca bir çizik atın. 
• Fırınınızı 200 derece de ısıtın ve en alt katına sıcak su dolu bir kase yerleştirin. 
• Ekmek tepsinizi fırına verin ve takribi 25 dakika da pişecektir. 
• Not: Hamurunuzun çok iyi yoğrulduğunu, ortasına atacağınız çizik belirler, eğer iyi yoğrıulduysa çizik attığınız da hamur sönmeyecektir. 
• Ekmeğiniz pişerken eve yayılan iştah açıcı kokusu, daha sık ekmek pişirmenize sebep olacaktır. 

Afiyet olsun. 

Sevgiyle...