Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girme başvurusu ve Türkiye'nin veto edeceğini açıklaması sonrasında uluslararası camia çalkalanmaya başladı.Britanya merkezli Financial Times gazetesinin aktardığına göre Türkiye, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’in askeri ittifaka katılma taleplerini işleme koyma konusundaki ilk kararını veto etti.

Hatırlanacak olursa NATO, Ukrayna ve Gürcistan’ı 2008 yılında, (14 yıl) önce üye yapmak istemiş ama başta Almanya olmak üzere bazı üyeler karşı çıktığı için bu üyelikler gerçekleşmemişti.

Türkiye’ye ambargo uygulayıp, PKK’ya destek veren İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine müracatı karşısında Türkiye haklı itirazını bende sonuna kadar destekliyorum. Diplomatik kaynaklar, "ifade özgürlüğü" bahanesiyle terör örgütlerine aleni şekilde verilen desteğin kabul edilemez olduğunu ifade ediyor. YPG'ye şimdiye kadar İsveç'ten 210 milyon dolarlık destek aktarıldığı belirtiliyor. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde liderliğindeki heyetin terör örgütü YPG temsilcileriyle görüşmeleri sonucu 2023 yılında terör örgütüne 376 milyon dolar destek verilmesi kararlaştırıldı. İsveçli bakan gizleme gereği dahi duymadan sosyal medya hesabından ülkesinin YPG ile ortak olmayı sürdürdüğü açıklamasında bulundu. İsveç Savunma Bakanı Hultqvist de "SDG" adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın sözde genel komutanı Ferhat Abdi Şahin'le görüşmesinde, "İsveç olarak, sizlerle uzun süre iş birliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız" ifadesini kullandı. İsveç parlamentosunda ayrıca PKK ile bağlantılı 6 milletvekili bulunuyor. İsveç, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'den kaçan çok sayıda FETÖ üyesine oturma ve çalışma izni verdi.[1]

NATO üyeliği tartışılan Finlandiya ise PKK'yı doğrudan terör örgütü olarak tanımıyor ancak AB kararlarından dolayı terör örgütü olarak tanıyan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri operasyonunu kınayarak Afrin harekâtı nedeniyle Türkiye'ye silah satışını durdurma kararı almıştı.[2] Sen şimdi hangi yüzle benden onay bekliyorsun???

Bir ülkenin aynı ittifak içinde hem NATO üyesi olup, hem de Türkiye'yi hedef alan terör örgütlerini desteklemesi kabul edilemez. ABD ve Avrupalı devletlere karşı terör eylemlerini destekleyen bir ülkenin üyeliği söz konusu olsa, acaba hoşgörüyle bakabilirlermiydi?

Lafa bakarsak Finlandiya ve İsveç "Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için gerekli mesajları vereceğini" söylemişmiş.... Hangi konuda verdiğiniz sözü tuttunuz ki???

Buna göre Ankara NATO üyeliği talebiyle Türkiye'nin kapısını çalmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya teröre karşı 'ama'sız, 'fakat'sız mücadele etmeyi sağlamak için uluslararası ilişkilerde hukuki geçerliliği ve bağlayıcılığı olan sağlam garantileri nasıl sağlayabilir? Aynı geçmişte Yunanistan’ın yaptığı gibi biz imzayı atttıktan sonra verilen sözler ve yapılan anlaşmalar unutulup, Türk ve Türkiye düşmanlığına, Avrupa Birliği üyelik talebini önüne sürekli engeller çıkarmalarına engel olmadığı gibi, ülkemizden kaçan ne kadar terörist ve hain varsa kucak açmaya ve hatta utanmadan Türkiye’yi tehdit etmeye kadar uzanan gelişmelere muhatap olmayacağımızın garantisi ne olacak?

Kıbrıs meselesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunu diğer AB üyeleriyle görüş ve hallet, ondan sonrasına bakarız. Bunları çözdükten sonra gel, aşağıdaki hususlara bir çözüm bulmak kaydıyla elbette görüşürüz...

Türkiye'nin değerlendirmesne göre bu iki ülke ile "müttefiklik" ilişkisi içinde bulunabilmesi için ise 10 maddelik aşağıdaki şartların sağlanması gerektiği beliritiliyor[3] :

1. PKK ve türevleri terör örgütüdür. Bu konuda tutum netleştirilmeli.

2. Terör örgütünün sözde yönetici kadrosunda bulunan isimlerin ülkelerin parlamentosunda kabul görmesi dahil faaliyetler durdurulmalı. Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar gibi teröristlerin ülke parlamentosunda konferans düzenlemesi kabul edilemez.

3. Özellikle terör örgütü YPG'ye sağladığınız açık mali destek kesilsin, terör örgütü DEAŞ (IŞİD)ile mücadele kisvesi altında diğer terör örgütleri meşrulaştırılmamalı.

4. PKK'nın yönetici kadrosuyla Irak-Suriye sahasında yapılan ve örgüte canlılık kazandıran temaslardan kaçınılsın

5. FETÖ firarisi olup arama kararı olan isimlerin ülkelerde yürüttükleri dezenformasyon faaliyetleri durdurulsun

6. PKK/YPG/KCK adına faaliyet yürüten, suça bulaşan ve bu nedenle kırmızı bültenle aranan örgüt mensuplarının iade işlemleri hızlandırılsın

7. Kendi ülkenizin güvenliği için haklı olarak teminat ararken müttefiklik ruhu ile bağdaşmayan şekilde Türkiye'nin güvenliğine karşı her türlü faaliyete arka çıkmaktan vazgeçin

8. Terörle mücadele konusunda Türkiye ile düzenli istişare ve yakın işbirliğinde kalacak bir mekanizma oluşturmak için karşılıklı inisiyatif alınmalı

9. Terör örgütü iltisaklı oluşumların ülkenizdeki para trafiğini kesin, banka hesaplarını bloke edin

10. STK görüntüsü altındaki örgütlerin Türkiye'ye karşı yürüttüğü faaliyet ve fon toplama girişimlerini önleyin

Süheyl ÇOBANOĞLU

RUBASAM Bşk.V.

[1] Gazeteler

[2] Gazeteler

[3] Betül Usta, Sabah Gazetesi. 18.05.2022