Ankara Ticaret Odası Başkanı Sn. Sinan AYGÜN'ün gayretli çalışmaları sonucu, Türkiye'nin önemli gündem maddeleri derlenip toparlanıyor ve kitapçıklar halinde kamuoyumuza sunuluyor.

Sn. AYGÜN eksik olmasın yayınladıkları kitapçıkları bize de gönderiyorlar.

Patrikhane konusundaki kitapçığın önemli bölümlerini sizlerle paylaşmak istedim.

FENER RUM PATRİKHANESİ İÇİN VATİKAN'A GİDEN YOL

Fener Rum Patrikhanesi'nin yürüttüğü faaliyetler, Cemaat Vakıflarının mülk edinmesine dair çıkartılan yönetmelik çerçevesinde yürütülen faaliyetler de dikkate alındığında Patrikhanenin "Vatikan Modeli dini bir devlet" kurma gayreti gösterdiğini gözler önüne sermektedir.

TÜRKİYE'DE AZINLIK

Türkiye'de, Lozan Antlaşmasına göre, Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler, 1925 tarihli Türk-Bulgar Dostluk antlaşmasına göre de Hıristiyan Bulgarlar azınlık olarak kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti azınlıklarının belirlenmesinde dini mensubiyet esas kriter olarak alınmıştır.

FENER RUM PATRİKHANESİ'NİN STATÜSÜ

Azınlıklara verilen haklar Lozan Antlaşmasının 37-45. maddelerinde düzenlenmişken, Patrikhane meselesi görüşülmesine rağmen, bir Türk kurumu olarak kabul edildiğinden, bu konuda anlaşmada herhangi bir düzenleme yer almamış, İngiltere ve Yunanistan'ın ortak taahhütleri ile Patrikhane'nin Türkiye'de kalmasına izin verilmiştir. Lozan Barış Antlaşması müzakereleri sırasında, Rum Ortodoks Kilisesi'nin reisi olan Patriğin, Türk Hükümeti tarafından atanan bir memur statüsünde, Patrikhanenin de dini bir müessese olarak İstanbul'da kalması görüşü benimsenmiştir. Yani Lozan'da belirlenen statüye göre, Fener Patrikhanesi, siyasi ve idari görev ve imtiyazları bulunmayan, sadece İstanbul'daki Rum azınlığa yönelik, dini faaliyet gösteren Türk yasalarına tabii dini bir kuruluştur. Bu nedenle, "Ekümeniklik" vasfı taşımayan Patrikhanenin tüzel kişiliği de bulunmamaktadır.

"Ekümeniklik", "evrensel", "dünya çapında" anlamlarında kullanılan, dünyadaki tüm Ortodoksların dini önderliğini ifade eden Hıristiyanlığı yayma amacına yönelik, kiliseler arası birliği ifade eden bir kavramdır.

Fener Rum Patrikhanesi, varlığını ve faaliyetlerini Ayayorgi Kilisesi ve Manastırı Vakfı binalarında misafir olarak sürdürmektedir. Patriğin, Patriği seçecek olan Sen Sinod üyelerinin ve Patrikhane'nin diğer çalışanlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması bir kuraldır.