Oruç boyunca ; Algılama dönemi, Uyum dönemi ve Arınma döneminden geçmiş bir organizmanızın; bayram ve sonrası alacağınız alkol ile canına okursunuz……..

Karaciğer günde ancak 10-20 gr. kadar saf alkolü eritecek güçtedir.

Erkekler: 20 gr. saf alkolün karşılığı: 2 kadeh şarap ya da ½ duble sert içki

    Kadınlar: 10 gr. saf alkolün karşılığı: 1 kadeh şarap ya da ¼ duble   

    sert içki içilebilir.

 Bu süre içerisinde daha fazla içildiğinde sarhoşluk belirtileri ortaya çıkar.

 Karaciğer alkolü metabolize eden organ olduğundan fazla alkol kullanımı sonucu karaciğerde yağlanma, sarılık, sonuçta siroza ve kansere kadar giden rahatsızlıklar dizisi meydana gelebilir. 

Aç karnına alınan çok miktarda alkol, kanda birikerek zehirlenmeye yol açar. 

Ayrıca dikkatin dağılmasına yol açarak, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olur. 

Alkolün doğrudan kana karışmasını önlemek için midenin 12 parmak bağırsağına açıldığı tek kapısını kapatmak gerekir.

 Bunun için alkol öncesi bir parça peynir yenmelidir. 

Çünkü proteinli ve yağ içeren besinler sindirimi yavaşlatır ve bu arada midemiz dolar. 

Ayrıca kan dolaşımına çabuk karışmasını önleriz.

Bu yöntemle alkolün oluşturacağı olumsuz etkileri azda olsa azaltmış olursunuz.

Alkollü içkiden kaçınması gerekenler ;

Hamile olanlar ve hamile olmaya çalışan kadınlar.

Araba kullanmayı, dikkat veya kas koordinasyonu gerektiren diğer aktiviteleri planlayan kişiler.

Alkol bağımlılığından kurtulanlar.

21 yaşın altındaki kişiler.

Şu kişilerin tedbirli olması gerekir ;

Alkol ile alevlenebilecek peptik ülser ve ya diyabet gibi rahatsızlıkları olanlar.

Ailede alkolizm hikayesi olanlar.

Meme ve kolon kanseri olan kişiler.

Aynı miktarda alkol içen kadınlar erkeklere oranla daha çok hassastırlar. 

Çünkü kadınların karaciğerindeki enzim sistemleri daha az performans gösterir.

Yinede alkol tüketiyorsanız bunun miktarını olduğunca azaltırsanız, sağlığınızdan gidenleri de o derece sınırlı tutarsınız. 

Alkol tüketimi erkeklerde haftada 21, kadınlarda 14 birimi geçmemeli.

(Bir birim alkol = 8 – 10 gr. saf alkol içerir.)

1 gr. saf alkolde 7 kalori vardır.

Bu 7 kalori 1 gr. karbonhidrat ya da 1 gr. proteinden daha fazla kalorilidir.

Çünkü onların 1 gr. da ancak 4 kalori bulunur.

Hem de işe yaramayan boş bir kalori.

Sadece kalori fazlalığını düşünmeyin ayrıca insülini artıran bol miktarda şekerde bulunuyor.

İnsülin artınca iştah açılır. İştah açılınca hem sağlık hem de kilolar denetimden çıkar.

İÇKİLERDEKİ ORTALAMA ALKOL ORANI 

Viski ve sert içkilerde (Votka, rakı, cin, v.s.) saf alkol: %40

Şarap da saf alkol: %11-13

Bira da saf alkol: %6-8

ALKOLLÜ İÇECEKLER( 100 cc ) 1 ORTA BOY

ÇAY BARDAĞI KALORİ DEĞERLERİ

Bira: 45 kal.

Şarap: 90 kal.

Rakı (susuz yeni): 317 kal.

Rakı (susuz kulüp): 352 kal.

Cin: 332 kal.

Votka: 281 kal.

Likörler: 274-400 kal.

Şampanya: 80-100 kal.

ALKOLÜ NASIL DENGELERİZ?

1 kadeh şarap: 2 porsiyon ekmek/tahıl grubu ya da

                             1 porsiyon ekmek/tahıl+1 porsiyon meyve grubunu 

                              azaltın veya 16 dakika tempolu yürüyün.

1 adet küçük boy bira: 2 porsiyon ekmek/tahıl grubunu azaltın

                                    veya 24 dakika tempolu yürüyün.

1 çay bardağı susuz sert içkiler: (Rakı, votka, cin, viski )

                         1 porsiyon yağ grubu+4 porsiyon ekmek/tahıl grubunu 

                        azaltın veya 56 dakika tempolu yürüyün. 

MESAJ: Keyif almak isterken, keyfinizi kaçıracak kadar alkolün dozajını artırmayın.