Farklı tepkiler
Babası genci dinler ve sana bir şey göstereceğim diyerek onu mutfağa götürür. Ünlü bir aşçı olan baba, ocağa üç adet eşit büyüklükte kap koyar, üçüne de eşit su koyar ve üçünün de altını aynı miktarda yakar. Birinci kaba bir havuç, diğerine bir adet yumurta, diğerine ise bir avuç çekilmemiş kahve çekirdeği koyar. Ve her üçünü de tam 20 dakika pişirir. Daha sonra ateşi kapatır. Sonra masaya 2 tane tabak bir tane de boş bardak koyar. İlk önce haşlanmış havucu alıp bir tabağa koyar. Sonra pişmiş yumurtayı diğer tabağa koyar. Arkasından suya iyice sinen ve tam kıvamında kahve görüntüsü olan kahveyi de alıp bir bardağa boşalttıktan sonra gence dönerek, söyle bakalım ne görüyorsun, diye sorar.
Genç; havuç, yumurta ve kahve, diye cevap verir. Genci masaya iyice yaklaştıran baba bunlara daha yakından bakmasını ister. Şaşkınlığını görünce anlatmaya devam eder:
Havuç haşlandığı için yumuşak bir hal aldı. Yumurta, artık pişmekten içi katılaşmış sert bir hale geldi. Kahve ise, harika olmuş. Tadı da çok hoş. Genç, iyice şaşırarak babasına sorar;
Bunu bana niçin gösteriyorsun?
Babası; Hepsi aynı şekil kapta, aynı sıcaklıkta, aynı dakika pişti. Fakat hepsi bu etkiye farklı tepki verdiler. Havuç ilk başta sertti, güçlü idi; ama kaynatılınca yumuşadı, güçsüzleşti, çözüldü. Yumurta çok kırılgandı, hafifçe dokunsan çatlayabilirdi; ama kaynatılınca içi sertleşti, hatta katılaştı. Bir avuç çekilmemiş kahve ise yine sertti, hepsi birbirine benziyordu. Fakat ısıtılınca ne oldu; bu kahve çekirdekleri, ısınıp gevşediler ve içinde oldukları suya yayıldılar. Suyu eşsiz bir tatta bir kahveye çevirdiler.
Şimdi söyle bakalım sen hangisisin? Zorluklarla karşılaştığın zaman nasıl tepki gösteriyorsun?
Havuç gibi sıkıntılara, problemlere rast gelince çözülüyor musun, benliğini koruyamıyor musun? Yumurta gibi katılaşıyor, başta kendin olmak üzere kimseye faydan dokunmuyor mu? Kahve gibi kendini bitirmek uğruna, kendini ateşe atma pahasına diğer insanlara mutluluk veren, huzur veren, lezzet veren bir sevgi kaynağı mısın?