“Allah’a inanmak, eğer insanın iş ve davranışlarına etki etmiyorsa, hiçbir değeri yoktur.”

x

     “Kâfire de, bu gökyüzünü, şu halkı ve âlemi kim yarattı, diye sorsan der k: ‘Allah yarattı!’ Yaratmak, Allah’a lâyıktır. Fakat onun küfrü, kötülüğü ve sitemi, bu çeşit ikrarla bir araya gelir mi? O kötü ve çirkin hareketler, o noksan işler, bu çeşit bir ikrarla bir araya sığar mı? İşi, ikrarını yalanlar. Bu suretle de o, korku azabına  lâyık olur.” (Mevlânâ)

x

     “Tevhid iki kısımdır: Birisi âmiyane Tevhiddir ki: ‘Allah’ın şeriki yoktur ve bu kâinat O’ndan başkasının olamaz.’ der. Bu kısım tevhid sahiplerinin fikirlerine, pek çok gaflet hatta dalâletin müdahalesi mümkündür. İkincisi: Hakikî tevhiddir ki: ‘O Allah’tır, birdir, mülk O’nundur, vücud O’nundur, her şey O’nundur.’ der; her şeyin üstünde Hakk’ın sikkesini görür ve her şeyin yüzünde hatemini okur. Böylece huzurî bir şekilde, her şeyi Allah’a isnad eder. Bu Tevhid’e, dalâlet ve evhamın müdahale imkânı olmaz.

     “Âmiyane Tevhid: Anne babadan, çevreden duyulanlarla meydana gelen ‘Allah birdir, O’nun şeriki yoktur.’ inancı. Ama böyle taklidî bir imanda pek çok gaflet ve dalâlet yer alabilir. Söz gelimi, Allah’a inanır, ama bir hastalıktan iyileştiğinde ‘Doktor beni iyileştirdi!’ deyip farkına varmadan şirke girebilir. Hakikî Tevhid ise, tahkikî iman sahiplerinin tevhididir. Bunlar her şeyde Allah’ın varlık ve birlik mühürlerini görürler, her türlü şek ve tereddütten kurtulurlar. En küçük, en basit işlerin bile Allah’ın kudretinde olduğunu bilirler.”

x

     “Kavlî duanın sağlaması, fiilî dua ile yapılır. Kavlî duada, ideal seslendirilir. Fiilî duada, realite dikkate alınarak hedefe gidilir.”

x

     “Efendimiz Kur’an’la önce kendini fethetti. İnen Kur’an’ı içine indirdi, içine sindirdi, her âyeti davranışlarıyla tefsir etti.”

x

     “Sen ve içinde bulunduğun Müslümanlar; böyle fetihlere vesile olmayı arzuluyor, insanların ‘fevç fevç’ Allah’ın dinine girmesini görmek istiyorsanız, işe kendinizin fethinden başlayacaksınız. Güzel örneği olmayan dava, çekici bir dava olamaz.”

     “Ebedî hayatı kaybetmek, dünyadaki kayıplar içinde en büyük kayıp olduğu için, en dikkatli olunması gereken alanlardan birinin de, din olması gerekir.”

x

     “Kur’an Allah’ın yazılı / sözel kitabı, Kâinat ise Allah’ın görsel / yaratılan kitabı.

     “Yaratılan kitabın yazılan kitabı tefsir ve tasdik etmesi, yazılan kitabın yaratılan kitabın gerçeklerine işaret etmesi, gayet normal ve olması gereken...”

x

     “ ‘Usulsüzlük vüsulsüzlük getirir.’ Yani  takip ettiğiniz doğru bir metodunuz yoksa, maksadınıza ulaşamayabilirsiniz. Bu durumda usûl, diğer ilimlerdeki adıyla metodoloji; doğru anlamak için, izlenmesi gereken yöntem oluyor.”

x

     “Bütünü görmeden, parçadan yola çıkarak hüküm verilemez.

      Önce bütün görülecek,

      Sonra bütün içinde, o parçanın diğer benzer parçalarla münasebeti görülecek.

      Eğer, her hangi bir hükme gidilecekse, veya bir değerlendirme yapılacaksa,

      Ondan sonra yapılacak...

      Her âyet bütün içinde değerlendiriliyor. O âyet hakkında başka âyetlere bakmak gerekiyorsa,...

      Kur’an’ı okumak  hayatı okumak (demektir)...”