Covid-19 ile hayatımıza giren ‘evde kal’ma tedbiri, sosyal bir yaratık olan insanoğlunu zaman zaman zorluyor. Tedbirlerin, sosyal kopukluk ya da yönetilemeyen duygusal yoğunluklar haline dönüşmemesi için yaygın, yaratıcı çözümlerden biraz bahsetmek istiyorum.

Destek

Yaşadığımız ülkelere göre programın adı farklılık göstermekle birlikte, internete ulaşımı olan her yerde sevdiklerimizle bağlantıda kalmamızı sağlayacak programlar mevcut. Bunlardan bazıları, katılımcı limiti olmaksızın grup görüşmelerine de izin vermekte. Kimseyle görüşemediğimizden dert yanmaktansa, arkadaşlarımızı ve/veya akrabalarımızı bu platformlarda bir araya getirebiliriz. Bu hem eğlenmenin hem duygusal yakınlığı korumanın bir yolu olmakla birlikte, tüm dünya aynı zorlukla mücadele ediyorken birliktelik ruhunu beslemenin, birbirimize destek olmanın, birbirimizin alanını tutmanın da bir yoludur. 

Kitaplar

Evlerden çıkamadığımız bu süreci, kitap okuyarak değerlendirebiliriz. Bir çoğumuzun kütüphanesinde okunmayı bekleyen ama elinin henüz uzanmadığı kitapları olduğundan eminim. Ya da sizin de başucu kitabı bulundurma alışkanlığınız olabilir. Eğer yoksa da sorun değil, birçok kütüphane online kaynaklarını karantina dönemine özel ücretsiz olarak halka açtı, onlardan yararlanabilirsiniz.

Filmler, Belgeseller ve Diziler

Her ne kadar televizyon insanı olduğumu söyleyemesem de akışını yönetebildiğim bir televizyon cihazı ve uygulaması edindim kendime. İnternette küçük bir araştırmayla temalara göre hazırlanmış bir çok film öneri listesine ulaşabilirsiniz. 

İçsel Çalışmalar

İçimize dönmemizi evrenin zorladığı böyle bir süreç, içsel çalışmalar yapmak için harika bir fırsata dönüşebilir. Karantina boyunca siz de evdeki bazı nesnelerin daha çok gözünüze battığına, aile üyelerinizle sıcak tartışmaları belirli konularda yaşadığınıza, sosyal medyada özellikle bazı şeyleri görmek istemediğinize, birçok farklı duyguyu daha yüksek bir seviyede yaşadığınıza tanıklık etmişsinizdir. Bu işaretlerin hepsi, otantik potansiyelimize ulaşmak için küçük ipuçları… Sosyal sorumluluk kapsamında, ücretsiz çalışmalar yaparak bu sureci destekleyen bir suru koç var. Herhangi birine ulaşıp çalışmaya başlayabilir ya da kendiniz internetten, kitaplardan bu çalışmaları bulup deneyimleyebilirsiniz. 

Meşguliyet

Baktınız ki içsel çalışmalara başlamanın zamanı değil, bir süre daha meşguliyetlerle kendinizi yormak ve bu sürecin bir an önce bitmesini dilemek isteyebilirseniz. O halde, eve derin bir temizliğe girebilirsiniz, mutfakta yeni yemekler keşfedebilir, yeni bir dili kendiniz öğrenmeye çalışabilir, evinizi elinizdekilerle yeniden dekore edebilir, bitkilerinize bakım yapabilir, yapboz tamamlayabilir, resim yapabilir, örgü örebilir, online oyunlar oynayabilirsiniz.

Sosyal Sorumluluk

Lütfen kendinizi var olan her türlü kötü habere odaklayarak, farklı teoriler üreterek meşgul etmeyiniz. Bununla kastettiğim etrafında neler olduğundan habersiz, cahil ya da umursamaz bireylere dönüşmemiz değildir. Sadece ne kendimize ne evrene bir katkısı olmayan, negatif alanlardan kendimizi çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Şu an yaşadığımız topluma, karantinada nasıl destek sağlayabiliriz? Vermekte olduğumuz servisleri, yalnızca potansiyel müşterilerimize değil ihtiyacı olan ancak alım gücü olmayan yerlere nasıl ulaştırabiliriz? Eğer kendimize bu süreçte yetebilecek sakinlik ve dengede isek ve aklımızı süreçle meşgul edebiliyor isek en güzeli bunun problem yaratma değil çözüm üretme sürecine kendi yeteneklerimiz dahilinde katkı sağlamaktır.