Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün GüneyDoğu Anadolu lezzeti olan çiğ köfte, 4000 yıllık geçmişi ile bizlere konuk oluyor. Hz. İbrahim'e dayanan öyküsüyle Şanlıurfa, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Mardin gibi illerde çiğ köfteler yapılır. Ve çiğ köfte Adıyaman'ın mı yoksa Şanlıurfa'nın mı diye de tartışılır. Aslına bakıldığında içine giren ''isot'' nedeniyle, isot'ta şanlıurfa biberi olduğuna göre çiğ köfte denildiği zaman ilk akla gelen şehir Şanlıurfa'dır.
Çiğ köfte muhteviyatındaki bulgurun şişme özelliğinden dolayı ve çiğ et nedeniyle oluşabilecek başta ''tenyaziş''olmak üzere çeşitli riskler nedeniyle bekletilmeden tüketilmesi, bu riskler göz önünde bulundurularak da günümüz de etsiz yapımı ama çeşitli sos ve baharatlarla aynı görüntü ve lezzeti taklit edilmektedir.
En önemli özelliği bulguru ve eti yoğurarak el ısısı ile yumuşatmak olsa da, endüstriyel olarak fazlaca yapıldığından bir çok mekanda makineler yardımıyla ve kısa sürede ortaya çıkarmak amacıyla bulguru az su ile yumuşattıktan sonra sos ve baharat karışımı verilerek hazırlanır.
İlla da gerçek çiğ köfte yemek istiyorum diyorsanız da güvendiğiniz ve taze hazırlanan çiğ köfteyi tercih etmelisiniz.
Evimizin mutfağında da etsiz çiğ köfte hazırlamak mümkün. hele ki stand mikseriniz varsa işiniz daha da kolaylaşacaktır. Mikser yoğurma işlemini size bırakmadan karıştıracak ve içine ekleyeceğiniz malzemelerle bulguru yumuşatarak hem daha hijyen hem de damak zevkinize göre katacağınız baharatlarla keyifle bir çiğ köfte ziyafeti çekebileceksiniz.
Gelin bu hafta hiç denemeyenlerin bile kolaylıkla hazırlayabileceği güzel bir tarifle birlikte hazırlıyalım.
• MALZEMELER:
• 2 su bardağı esmer köftelik bulgur
• 1 ad kuru soğan rendesi (suyu süzülmüş)
• 2 diş sarımsak
• 3 yemek kaşığı biber salçası
• 1 su bardağı domates rendesi
• 1/2 çay bardağı zeytinyağ
• 1/2 çay bardağı limon suyu
• 3 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1 tatlı kaşığı sumak
• 1/2 tatlı kaşığı kimyon
• İsot (acı yeme zevkinize bağlı olarak ekleyin)
• Tuz
• 7-8 dal ince kıyım maydanoz
• HAZIRLANMASI:
• Mikser kabınıza bulguru alın ve üzerine soğan rendesini ekleyerek orta devirde karıştırmaya başlayın.
• Soğanın suyunu süzün aksi takdirde soğan suyu pişmeyen yemeklerde acı istenmeyen bir tat bırakacaktır.
• Soğan ve bulgur mikserde karışa dursun siz bu arada diğer malzemeleri hazırlayın.
• Yumuşamaya başlayan bulgura domates rendesini de ialve ederek karıştırmaya devam edin.
• Her bir malzemeyi 10 dakika ara ile ilave edin. Ve arada elinizle yumuşaklık derecesini kontrol edin.
• Mikseriniz yoksa bu işlemleri bir tepsi içinde arada elinizi ıslatarak yoğurun.
• Maydanoz hariç diğer malzemeleri de eklediğiniz de acı biber ve tuz ayarlarını damak tadınıza göre ayarlayın.
• Artık tamamen hamur gibi yumuşak bir hale geldiğinde bir tepsiye aktarın ve ince kıyılmış maydanoz ekleyerek elinizle şöyle bir yoğurun.
• Çiğ köftenizi tepsinin orta kısmına top gibi olacak şekilde toplayın ve üzerini strech'le kapatarak 1 saat dinlendirin.
• Daha sonra avuç içiniz de sıkarak servis tabağına alın.
• Yeşillikler, limon, vs ile ikram edin.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle..
• Not: Neşem Çelik/YouTube Kanalından izleyebilirsiniz.