Merhabalar sevgili dostlar,
Çok besleyici ve çok da faydalı bir kış sebzesi olan LAHANA,güçlü bir antioksidan olduğundan,iltihap önler,kalp hastalıkları,karaciğer yağlanmasına karşı da koruyucudur.
İçerdiği yüksek miktarda A-C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı koruyucudur.
Vücuttaki toksik maddelerin atılımına katkı sağlayan LAHANA'yı,kavurmasından,dolmasına ve turşusuna pek çok şek,ilde tüketebiliriz,lahana suyu ise ses kısıklığına ve kansızlığa da iyi gelmektedir.
Faydaları saymakla bitmeyen bu sebzemizi tam da zamanında gelin hep birlikte etli dolmasını hazırlıyarak bu haftaya konuk edelim.
Hepinize şimdiden kolay gelsin.
 

   •    MALZEMELER:
    •    1 ad orta boy dolmalık (yassı ve yumuşak)beyaz lahana
    •    400 gr orta yağlı dana kıyma
    •    1 ad büyük kuru soğan
    •    1 kahve fincanı zeytinyağ
    •    2 kahve fincanı pirinç
    •    2 dolu yemek kaşığı domates salçası
    •    1 ad büyük domates rendesi
    •    6-7 dal dereotu ve maydanoz
    •    tuz
    •    karabiber
    •    ÜZERİNE:
    •    3 yemek kaşığı domates püresi
    •    2 su bardağı sıcak su
    •    1,5-2 yemek kaşığı tereyağ
    •    HAZIRLANMASI:
    •    Lahanayı yaprak olarak ayırın ve dolmaların boyutunda kesin.
    •    Büyükçe bir tencereye su alın ve kaynamaya bırakın.
    •    Lahanaları kaynayan suya bırakın ve 5 dakika ,çevirerek yumuşamasını sağlayın.
    •    Sıcak sudan çıkardığınız lahanayı hemen soğuk suya aktarın ve kevgire çıkararak suyunu süzdürün.
    •    Gelelim iç malzemesine;Kıymayı bir kaseye alın.
    •    Kuru soğanı küçük olacak şekilde doğrayarak ekleyin.
    •    Pirincini yıkayarak ekleyin.
    •    Dereotu ve maydanozları da ince doğrayarak ilave edin.
    •    Salçasını,domates rendesini,tuz,karabiber ve zeytinyağını ekleyin ve güzelce karıştırın.
    •    Hazırlanan lahana yapraklarının alt kısmına iç harcını koyaral sarmaya başlayın.
    •    Arzu ettiğiniz boyutta sarabilirsiniz.
    •    İster küçük boylar da,isterseniz de muska şeklinde..tercih sizlere kalmış,ama küçük boyda saracağınız dolmalarınız servis esnasında tabaklar da çok daha güzel duracak ve daha rahat yenecektir.
    •    Tencerenize sardığınız dolmaları dizin (çok yüksek olmayan bir tencere tercih edin,dolmalar çok katlı olmasın)
    •    Sosu için,domates püresi ile sıcak suyu karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin.
    •    Tereyağını parçalar halinde yerleştirin.
    •    Üzerine porselen bir tabak kapatın.
    •    Orta kısık ateşte pişmeye bırakın.
    •    Takribi 40 dakika sonra dolmanız pişmiş olacaktır.
    •    Afiyet olsun.
    •    Sevgiyle..