Merhabalar sevgili dostlar,

Yöresel Mutfaklarımız içinde çeşitleri, yemek tarihi ve lezzetleri ile Gaziantep Mutfağını hemen hepimiz az çok biliriz.

Gaziantep, tarihi İpek Yolu hattı üzerin de bulunmasından dolayı, Tunç çağından bu yana Hitit'ler, Mısırlılar, Medler, Assurlular, Persler, Büyük İskenderin Makedon İmparatorluğu, Kommagene Devleti ve daha bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerde ki kültürel çeşitlilik dolayısıyla Gaziantep Mutfağına yansımıştır. Bu çeşitlilikten dolayıda 200'ün üzerinde Gaziantep'e atfedilecek yemek çeşiti bulunmaktadır. Kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliyle de tam bir mutfak şehridir.

Bizde bugün bu muhteşem mutfağın bir tarifine yer verelim ve enfes lezzeti ile kuru patlıcan ve biber dolması hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 24 ad kuru patlıcan

• 20 ad kuru dolmalık biber (acı )

• 2 ad kuru soğan

• 3 diş sarımsak

• 1/2 çay bardağı nar ekşisi

• 2 ad domates rendesi

• 1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz

• 300 gr orta yağlı dana kıyma

• 2 su bardağı pirinç

• 1 yemek kaşığı sumak + 1 kahve fincanı su içinde bekletilmiş

• 2 yemek kaşığı domates salçası

• 2 yemek kaşığı biber salçası

• 1 çay bardağı zeytinyağ

• 1,5 yemek kaşığı tereyağ

• 3 ad acı kurutulmuş biber

• Tuz, Karabiber, Kuru Nane

HAZIRLANMASI:

• Kuru patlıcan ve biberleri ayrı tencereler de en az 3 kez suyunu değiştirerek yumuşak kıvam alana kadar haşlayın.

• Soğuk sudan geçirin ve süzgeçe alın.

• Kuru soğan ve sarımsakları küçük doğrayın.

• Bir kase içine kıymayı alın ve soğan sarımsağı ekleyin.

• Sırasıyla diğer malzemeleri de ilave ederek karıştırın.

• İç malzemeler karıştırılınca suluca bir harç olacaktır.

• Süzdüğünüz patlıcanlara .üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve yassı hale getirerek tencereye,ağız kısımları birbirine bakacak şekilde dizin.

• Aynı şekilde kuru biberleri de doldurarak patlıcanların etrafına yerleştirin.

• Dolmaların ağız kısımları üst üste gelmeli ki iç malzemeler pişerken çıkmasın.

• İç harcınızdan kalan suyun üzerine 1 su bardağı su ekleyin ve dolmaların üzerine gezdirin.

• Üzerine bir tabak kapatın.

• Kısık ateşte (mum gibi) 2 saat pişirin.

• Dolmanız ağır ağır ,lezzetini alarak ve tamamen yağına kalarak pişmelidir.

• Enfes acılı lezzeti ile servis tabağına yerleştireceğiniz dolmalar ister sıcak ister soğuk olarak ikram edilebilir.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...