Merhabalar sevgili dostlar,

Yaz sebze ve meyveleri manav raflarında tüm güzellikleri ile yerini aldığına göre, yine faydaları herkesce bilinen “kapya biber” bu hafta mutfaklarımıza konuk olsun.

Kırmızı renge sahip, acı olmayan, bol etli ve C vitamini zengin olan kapya biber, damar tıkanıklarını önleyici özelliği ile, kalp krizi riskini azaltır.

Sindirim sistemini düzenler, içeriğinde ki “likopen” sayesinde kanserle savaşta etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki iltihapların iyileşmesine yardımcıdır.

Tam bir ecza deposu olan kapya biber hastalıkları önleyici ve iyileştirici etkiye sahiptir.

Hasta olup ilaca para vermektense sağlıklı bir şekilde bu biberi tüketmek hem sağlığımızı hem de cebimizi koruyacaktır.

Buzdolaplarınız da devamlı bulundurulmasını tavsiye edebileceğim kapya biberi, salatalar da, köz olarak yemeklerin yanında yada bir çok yemeğinizin içinde bulundurmanızı öneririm.

Bu hafta da kapya biberini karnıyarık gibi ama içine kıyma yerine kuşbaşı et ile hazırlayacağımız bir karışım dolduralım ve haftalık yemek listemize alalım.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum ve buyrun tarifimize..

• MALZEMELER:

• 500 gr dana kuşbaşı et (biraz daha minik küpler halinde doğrayın)

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 1 ad kuru soğan

• 3 ad domates

• 5 ad sivri biber

• 6-8 arası (büyüklüğüne göre değişebilir) orta büyüklükte Kapya biber

• Tuz - Karabiber

• 3 su bardağı sıcak su

• KIZARTMAK İÇİN

• Ayçiçek yağı

• ÜZERİNE:

• Sivri biber

• HAZIRLANMASI:

• Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve yüksek ateşte kızdırın.

• Etleri ilave ederek hızlıca karıştırarak etleri mühürleyin.

• Kuru soğan, domates ve sivri biberleri küpler halinde doğrayın.

• Etler suyunu bıraktıktan sonra tekrar suyunu çekerek yağına kalacaktır.

• Bu aşamada önce doğradığınız kuru soğanı ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.

• Daha sonra biberleri ve akabinde domatesleri ekleyerek karıştırın.

• Tuzunu, karabiberini ve sıcak suyunu vererek kapağını kapatın ve takribi 25 dakika pişirin. (düdüklü tencerenizin markası pişirme süresini değiştirebilir)

• Bu arada kapya biberlerinizi hiç kesmeden bütün olarak yıkayın ve kurulayın.

• Tavanıza 1 su bardağı ayçiçek yağını alarak orta ateşte kızdırın.

• Biberleri tavaya bırakın ve çok hafif çevirerek (renkleri dönmeyecek)kızartın.

• Kağıt havlu serili bir tepsiye çıkarın.

• Orta kısımlarını (alt ucunu kesmeden) bir bıçakla keserek içindeki çekirdekli kısmını çıkarın.

• Bu arada dış kabuk kısmı da çıkacaktır.

• Kapya biberlerinizi derin olmayan bir tencereye yerleştirin.

• Bu arada etleriniz sanırım pişti, etlerin suyunu süzerek bir tabağa alın ve biberlerin içlerine doldurun.

• Ayırdığınız etin suyunu tencerenin kenarından (biberlerin yarısına gelecek kadar) bırakın.

• Üzerini süslemek için ayırdığınız sivri biberleri de yağda hafif kızartarak üzerlerine yerleştirin.

• Kapya karnıyarıkların üzerine bir tabak kapatın.

• V e kısık ateşte 30 dakika pişirin.

• Bu enfes lezzeti çok beğenecek ve sıkça sofralarınıza alacaksınız.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...