ERZURUM - Eroğlu, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, DSİ'nin yatırımlarıyla özellikle son yıllarda şaha kalkan bir kurum olduğunu söyledi.

2003 yılından buyana 1128 tesisi hizmete açtıklarını ifade eden Eroğlu, ''Bunlardan 206 baraj, 24 gölet var. Artık derelerden ziyade büyük barajları bitireceğiz inşallah. Göletlere de el atıyoruz, 179 sulama tesisi yaptık, 49 şehre su verdik. Dile kolay. 643 tane taşkın koruma tesisi ve 20 tane diğer tesislerle gerçekten destan yazdık'' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, 11 milyon dekar araziyi suya kavuşturduklarını, 34 milyon vatandaşa su verdiklerini, yapılan çalışmalarla 2 milyon 250 bin dekar araziyi taşkından koruduklarını vurguladı.

Türkiye'nin en büyük barajını kendilerinin yaptığını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

''218 metre yükseklikte, altı da baraj aslında. 255 metre de alta gidiyor, Ermenek Barajı. Avrupa'da 6. dünyanın 21. yüksek barajıdır. Ayrıca kendi sınıfında dünyada 5. grup büyüklükte olan Aydın Menderes Barajını da açtık. 141 yıllık hayal... Öyle enteresan ki burada çok büyük taşkınlar oluyor. Sultan Abdülaziz döneminde, burada mutlaka bir bent yapılması için dilekçe yazılmış. Rahmetli Adnan Menderes döneminde de yapılamamış. Tam 141 yıldır bekliyordu, bunu biz yıldırım hızıyla yapıp geçiverdik.''

-''Bütün Türkiye'yi radarlarla kuşatmış olacağız''

''Bin günde bin görev'' inşa edeceklerini vurgulayan Eroğlu, Anadolu'da 300 bin vatandaşa ilave istihdam sağlayacaklarını ifade etti.

Eskiden bir temel atma törenine bile bakanlar kurulunun katıldığını anımsatan Eroğlu, ''Sayın Başbakanımız 'büyük tesis olsa bile temel atmaya gelmem. 10 trilyondan büyük tesisleri açarım' diyor. Sağolsunlar, küçükleri de bize bırakıyor, biz açıyoruz'' dedi.

Meteorolojinin artık son derece isabetli kayıt yaptığına değinen Eroğlu, şöyle dedi:

''Çünkü meteorolojiye teknolojiyi getirdik. Dünyanın ilk altıya giren teknolojisi Meteoroloji Genel Müdürlüğünde. 545 noktada otomatik meteorolojik gözlem istasyonumuz var. İnşallah bu yıl 189 tane daha ilave edeceğiz ve bunu 734'e çıkaracağız. Bunlar hava durumunu otomatik olarak ölçüyor ve internetten, dünyanın her yerinden hava durumunu öğrenmek mümkün oluyor. Eskiden elle yapılıyordu.''

Çok sayıda radar kurduklarının altını çizen Eroğlu, ''4 tane mevcuttu, 4 tane biz ilave ettik. İki tane de bu sene açacağız ve böylece bütün Türkiye'yi radarlarla kuşatmış olacağız'' dedi.

-''Trakya bölgesi kadar ağaçlandırma yapacağız''-

Orman varlığı açısından Türkiye'nin yüzde 27.7'sinin orman alanı olduğuna dikkati çeken Eroğlu, yüzde 48'nin bozuk ormanlardan oluştuğunu söyledi. 

Büyük bir seferberlik başlatarak, buralarda gerek ağaçlandırma gerekse fidan dikmek suretiyle orman alanlarını genişlettiklerini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyada ormanlık alanlar azalırken Türkiye'de artıyor. 2004 yılında 21.1 milyon hektarken, şuanda 21.6 milyon hektar. İnşallah 2015 yılı sonundan 22 milyon hektara ulaşırız. Odun servetimiz de var. Artık ormanlara çok iyi bakıyoruz, gelişiyor. Dolasıyla bütün ağaçların hacmini toplasak buna odun serveti diyoruz. 1973 yılında 936 bin metreküp ormanlık alanda odun serveti varken, bugün bir milyar 428 milyon metreküpe çıkmış. Bu ormanların yüzde 50 daha zenginleştiğinin açık göstergesidir. Ağaçlandırmada; Trakya bölgesi kadar ağaçlandırma yapacağız.''