Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1915 yılında, Osmanlı Devleti Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda, Alman Friedrich Bronsart von Schellendorff, oturuyordu.

Alman Albay Bronsart, Almanya’da 119. Humbaracı Alay Komutanı iken, Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Mirliva (Tuğgeneral) rütbesiyle Osmanlı Ordusu’nda görevlendirilmişti.

Başlangıçta Tümen Komutanı olması plânlanan Bronsart, Erkân- ı Harbiye-i Umumiye Dairesi Erkân-ı Harbiye Reis-i Saniliği (Genelkurmay Birinci Yar Başkanlığı; Genelkurmay Karargâhı Kıdemli Başkanlığı) görevine getirildi.

3 Ocak 1914’te Harbiye Nazırı ve Genelkurmay Başkanı Ahmet İzzet Paşa istifa ettirilip, yerine Enver Paşa atandı.

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı Seferberlik Plânları, Osmanlı kurmay subayları dışlanarak, Bronsart ve 1 nci Şube Müdürü Alman Yarbay Kres von Kressenstein tarafından hazırlandı.

Söz konusu hazırlık sırasında Alman Genelkurmay Karargâhı ile yoğun yazışmalar yapılarak koordinasyon sağlandı. Kısacası, Osmanlı Devleti’nin Seferberlik Plânları, Almanya’nın stratejik çıkarlarına hizmet edecek şekilde düzenlendi.

Alman Genelkurmayı ile yapılan yazışmalar Bronsart’ın Alman Başyaveri tarafından diğer evraklardan ayrı olarak arşivlendi ve Osmanlı subaylarının bu evrakı incelemesi önlendi.

3 Ağustos 1914 tarihli irade ile hazırlanan Seferberlik Plânları doğrultusunda, 1 nci Dünya Savaşı seferberliği uygulanmaya başladı. Bu düzenleme ile Bronsart, fiilen Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi.

Savaş başladığında Osmanlı Ordusu’nun mutlak kontrolü Alman Tuğgeneral Bronsart’ın elindeydi.

1 nci Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni desteklemesi dost ve müttefik olduğundan değil, İngiltere’nin Osmanlı Devleti hakkındaki projelerinden rahatsız olmasındandır.

Bu sırada Osmanlı Devleti’nin yönetiminde büyük söz sahibi konumuna gelen Enver Paşa’nın Alman hayranlığı da, Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni kendi ülke çıkarları lehine kullanmasına olanak sağlamıştır.

1 nci Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı Hükûmeti’nin Ermeni tehcirine karar vermesi, Osmanlı Genelkurmay Başkanlığı’nın isteğiyle olmuştur.

KAYNAK:http://www.ahmetakyol.net/bronsart-ne-diyor/

Bronsart, Aralık 1917’de görevden alınınca yerine yine bir Alman, bu kez Hans von Seeckt Osmanlı Genel Kurmay Başkanı oldu.

Almanya’ya dönen Bronsart, Prusya 5 nci Tümen Komutanlığı yaptı; 1920 yılında da Korgeneral rütbesiyle emekliye ayrıldı.

“…Ermeni vahşetlerinin kökleri çok eskiye dayanır. Ermeniler ve Kürtler Rusya, İran ve Türkiye sınır bölgesinde yan yana ve iç içe bir şekilde yasamaya başladıklarından beri bölge halkı üzerinde sürekli bir Ermeni baskısı olmuştur. Kürt göçebe ve hayvan sahibi iken Ermeni çiftçi, zanaatçı veya tüccardır. Kürt okul eğitimi almamıştır, paranın kullanımını tam olarak bilmemektedir ayrıca faizin yasak olduğuna inanmaktadır. Ermeni, tüccar olarak Kürt’ün bu deneyimsizliğinden vicdansız bir şekilde yararlanıp avantajlı bir konum elde etmektedir. Kürt aldatıldığını anlayarak Ermeni’ye karşı güveni sarsılır- ve işte size Ermeni vahşeti! Dini farklılığın bu olaylarda asla bir neden teşkil etmediklerini özellikle vurgulamak gerekir. “