Herşeyin zamanında olması ne güzeldir değil mi.. Hem verimli olur, hemde olgun. tadı lezeti yerinde.

Düşünün bir kere.. Bahçenizde erkenden açan erik ağacı.. Daha soğuklar geçmeden, kar tipi görmeden ufak bir yalancı güneş yüzüne gülmesiyle hemen de çiçek açıveriyoğor ağaçlar.. Bu ağaçlar genelde, kandırılmaya müsait olan ağaçlar aynen badem ağacı gibi kaysı ağacı gibi. Güneş hemen bir doğsun etrafı azıcık ısıtsın bu ağaçlar bahar geldi sanıyor.. Hemen de kanıveriyorlar. Oysa arkasından daha ne soğuklar gelecek hiç bilmiyorlar ki. Sibirya soğukları mı desem, koca karı soğuklar mı desem, kazma kürek yakan soğuklar mı desem say say bitmez.. Hadi soğu bırakalım ya dolu mürdüm eriği gibi yağan dolu. Ne hale çevirir, o yeni yeni açmış çıçekleri.. 

O ağacın tepesine bir dolu yağdı mı.. Çiçekler yerle bir olur.. Adeta toprağa yapışır. Sonradan güneş doğsada artık yerden kimse kaldıramaz onları.. O ağaç bu yıl meyvesini verdi ya. Bir daha meyve filan vermez. Boşuna hiç beklemeyin.. İster erkenden çiçek açsın isterse geç çiçek açsın, senede bir defa çiçek açar meyvesini verirç başkada vermez. İsterse tepesinden hiç güneş eksik olmasın. İonun, bu sene işi bitti artık taa ki gelecek seneyi bekle.....

Bunun için erken çiçek açan ağaç makbul değildir. Meyvesinin yetişmesinde birçok tehlikeler bekler.. ya ağacı korumaya alacaksınsera yaptracaksın bu da çok zor o an için yada boşverip doğaya salacaksın. Başka da çaresi yok..

Aynen arkenden yetişmiş .çocuklarda buna benzer.. Olgunlaşmadan evlenen çocuklar pek makbul değildir. Onların hayata atılması çok zor olur. Eğitene kadar canın çıkar desem yalan olmaz..