Merhabalar sevgili dostlar,
Saray Mutfakları yemeklerine baktığımız da ''yahni'leri sıkça görürüz.
Yahni -tencere yemeği anlamına gelmektedir. Et'in yanı sıra sebzelerin, meyvelerin ve baharatların bir araya gelmesiyle pişirilir.
Bir çok yöremizde de farklı malzeme ve isimlerle de görebilirsiniz. Ama ortak özellikleri tencere de pişmesi ve etle sebzenin birleşmesidir.
Bu tarifimiz de tatlı + tuzlu dengesini iyi ayarlayarak pamuk gibi pişen bir yahniyi sizlerle paylaşmak istedim.
Misafirleriniz için yanında pişireceğiniz şehriye pilavı ile çok lezzetli bir yemek olarak sunabilirsiniz.
Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyorum.
• MALZEMELER:
• 1, 5 kg kuzu kuşbaşı
• 1, 5 paket arpacık soğan
• 1 kahve fincanı zeytinyağ
• 30 ad mürdüm eriği (çekirdeği çıkarılmış)
• 1 ad çubuk tarçın
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 yemek kaşığı tereyağ
• 2 su bardağı + 1, 5 su bardağı su
• BAHARATLAR:
• 2 diş sarımsak
• 1/2 çay kaşığı kimyon
• 1/2 çay kaşığı yenibahar
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı toz kişniş
• Taze kekik
• HAZIRLANMASI:
• Etleri zeytinyağ ile birlikte yüksek ateşte kavurmaya başlayın.
• Önce suyunu bırakacak ve akabinde suyunu çekerek yağına kalacaktır.
• Bu aşamada 2 su bardağı su ekleyin ve 15 dakika pişirin.
• Arpacık soğanları ayıklayın ve bir tavaya alın.
• Tereyağ ilavesiyle soğanları soteleyin.
• Kuru mürdüm eriklerini 10 dakika sıcak suda bekletin.
• 15 dakika sonra etlere sotelediğiniz arpacık soğanları, erikleri, biber salçasını, çubuk tarçını, halka doğranmış sarımsakları, tuz ve baharatlarını ekleyerek karıştırın.
• 1, 5 su bardağı daha sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte etler tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin.
• Çubuk tarçını içinden çıkarın.
• Servis esnasında tabakların üzerine taze kekik yerleştirin.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle..