İnsan olmak ne demektir?  İnsan davranışlarının biyolojik, fizyolojik, sosyal ve kültürel temelleri bulunur. Biyoloji bu soruyu “Eğer DNA’nız Homo Sapiens‘lerle uyuşuyorsa, insansınızdır” seklinde cevaplar. Fakat insan olmak bundan çok daha karışıktır. 

Başka bilim dalları ise insanı psikolojik veya sosyolojik davranışlarına göre değerlendirebilir. Fakat insan olmak düşünce ve davranış toplamlarından çok daha fazlasıdır. 

Eğer insan beyni işleyişin tersine kodlansa, hala bir insan olabilir mi? Empati kişiyi insan yapar mı? Empatiyi ortadan kaldırmak kişiyi insan olmaktan çıkarır mı?

İnsan olma kavramı nasıl betimlenir? 

Aynı duyguları yaşamayanların hiçbir zaman anlayamayacakları bir soru bu. İnsanı belirten üç önemli nitelik, doğuştan sonraki ilk yaşam kesitinde kazanılır: Dik yürüme, Dil, Düşünme.
Üçü de ilk yılın yarısında, özellikle sonuna doğru, üçü de sosyal çevrenin yoğun birlikte etkisi altında oluşur, bu sosyal çevrenin yardımı ve uyarıcılığı olmadan tam insan olmaya doğru gelişme başarılamaz.

Kişi insan olmak için hangi şartları taşımalıdır?

Kişi ahlaken eğitilmeden insan vasfına sahip değildir. İnsanın bileşik bir öze sahip olması onun anlamının ya da tanımının ikili bir yapıda ortaya konmasını gerektirir. “İnsan düşünen canlıdır” canlı insanın cinsidir. “insan ne tür bir canlıdır?” sorusuna cevap olarak  “düşünen” niteliği insanı diğer canlı türlerinden ayırır. Düşünen insanın zekası kişiye hainlik verdiğinden aynı zamanda kötüdür. İnandıkları için, düşünceleri için öldüren, öldürmekten çekinmeyen vahşi bir yaratıktır insan.

İnsanı insan yapan değerler, insan olmanın öğeleri nedir?

İnsan görünüşlü olmak başka, insan olmak başka şeydir. Birey olabilmek için yalnızca insan görünüşlü olmanın, insan türünün herhangi bir bireyi bir nüshası olmasına yetmeyeceğinden, insanda belli bir takım niteliklerin bulunması da gerekir.

İnsan olduğu kadardır. Hayal edip düşündüğü, gördüğü, işittiği, kokladığı, tattığı, hissettiği, dokunduğu kadardır. Fakat tüm bunlar insanın özüne ilişkin parçaları ortaya koyabilmiş midir?