ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV-CNBS ortak yayınında katıldığı programda, geçen sene Ekim ayında yüzde 4 tahmini ortaya konulduğunda, dünya ile ilgili beklentilerin bugünkünden çok daha iyi olduğunu ifade ederek, dünyada gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin aşağı doğru revize edildiğini söyledi. 

''Buna rağmen bizim yüzde 4 tahminimizi koruyor olmamız, göreli olarak büyümede beklenenden daha iyi performans gösterdiğimizi bize söylüyor'' diyen Babacan, bütün dünya geri giderken, Türkiye'nin yerinde, yüzde 4'de duruyor olmasının aslında başlı başına iyi bir gelişme olduğunu kaydetti. Babacan, ''Yüzde 4 bile şu anda Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından bir tanesi. Şu an itibariyle, yüzde 4 büyüme tahminin ulaşılabilir bir tahmin olduğunu görüyoruz. Yüzde 4'ün biraz aşağısına doğru sarkabilen bir rakam olursa bu da sürpriz olmamalı'' dedi.
Babacan, büyümenin kompozisyonuna bakıldığında dış taleple, iç talep arasında güzel bir dengelenmenin söz konusu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
''Biz iç talep olmasın, iyice kısalım derdinde değiliz ama iç talep aşırı bir kredi genişlemesiyle oluyorsa ve ondan büyüme ihtimali varsa onu riskli görüyoruz. Bizim yaptığımız büyüyelim ama sıhhatli sürdürülebilir şekilde büyüyelim. Aşırı bir kredi genişlemesiyle bereber gelen büyüme, sürdürülebilir olmuyor ve kötü bir yan ürün olan cari açığı da beraberinde getiriyor. 
Makro dengelere baktığımızda, Türkiye olarak bu yılki gelişmeler, beklediğimiz ve hedeflediğimiz istikamette gelişiyor. Bugün itibariyle ilave bir tedbire ihtiyaç yok. Bu yıl sonu geldiğinde yüzde 15'lik kredi büyümesi ve bunun paralelinde yüzde 4'lük büyüme, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle oldukça uyumlu bir şekilde seyrediyor. 
İktisatta ''siyasi güven'' faktörünün matematiksel bir karşılığı olmadığını kaydeden Babacan, ''Türkiye kendi içinde güven ortamını koruduktan sonra, siyasi istikrarını koruduktan sonra, her alanda ihtiyatlı ve doğru politikalar uyguladıktan sonra çok fazla korkmaya gerek yok diye düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.