Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak fabrika siparişleri verisine odaklanırken, yurt içinde 2013 yılının ilk enflasyon verisi piyasalar tarafından takip edilecek.

Geçtiğimiz hafta yoğun veri ve haber akışının izlendiği ABD hisse senedi piyasalarında, Fed'in faizi değiştirmeyerek varlık alım programına devam ettiğini açıkladığı kararları ve tarım dışı istihdam verisiyle dalgalı hareket izlendi. Dow Jones Endeksi Cuma günkü hızlı yükselişin etkisiyle haftalık bazda yükselişini 5. haftaya taşıdı. Tarihi zirvesine doğru tırmanışını devam ettiren Dow Jones, Cuma günü yüzde 1,08 oranında yükselişle 2007 yılından bu yana ilk kez 14.000 puanın üzerinde 14.009 puandan kapandı.

Avrupa tarafında genel olarak hafif düşüşler görülse de pozitif görünümün korunması dikkati çekiyor. Avro'nun açıklanan son makroekonomik verilerin desteği ile diğer para birimleri karşısında değer kazanması ve Avrupa ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin gerilemeye devam etmesi pozitif görünümü artırıyor. Almanya'da DAX Endeksi Cuma günü yüzde 0,74 oranında yükselişle 7.833 puandan kapandı, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1,12, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 1,10 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise geçtiğimiz hafta Pazartesi günü Mood's'in Türkiye'nin notunu değiştirmediğini açıklamasının ardından etkisini artıran satışlarla İMKB 100 Endeksi haftalık bazda yüzde 5,35 oranında değer kaybederek 80.221 puana geriledi. Tahvil-bono ve döviz piyasasında ise alıcılı seyrin devam ettiği görülüyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı yüzde 5,80 destek seviyesinden tamamladı, dolar/TL ise 1,75 sınırına geriledi.

Yurt içinde bugün TÜİK tarafından açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri piyasalar tarafından takip edilecek. Yurt dışında ise ABD'de açıklanacak fabrika siparişleri verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Ocak ayı enflasyon verileri

12.00 Avro bölgesi, Aralık ayı ÜFE

16.45 ABD, Ocak ayı ISM iş dünyası endeksi

17.00 ABD, Aralık ayı fabrika siparişleri