İSTANBUL

Paravan Şirketler Küresel Raporu'na göre büyük bir kısmı şirket ortaklarının gizlenmesi yoluyla yılda 2 trilyon dolara yakın para aklanıyor. 

Yolsuzlukla mücadele amacıyla kurulan Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından hazırlanan "Paravan Şirketler Küresel Raporu", G20 Zirvesi öncesinde Örgütün Başkanı Cobus de Swardt tarafından açıklandı.

Rapora göre ABD ile Çin de dahil olmak üzere G20 hükümetleri, yolsuzluk faillerinin kimliklerini gizlemeleri ve sınır ötesi para aktarmalarını kolaylaştıran gizliliği sonlandırmak için yasal düzenlemeler yaparak yolsuzlukla mücadele etme sözlerini yerine getirmede başarısız oldu. 

Londra ve New York'taki yüz milyarlarca dolarlık gayrimenkulün gizli sahibi var

Paravan Şirketler Küresel Raporu'na göre sadece Hindistan ve İngiltere, şirketlerin, hissedarları veya onları kontrol eden özel kişiler hakkındaki bilgileri kaydetmelerini ve güncel tutmalarını zorunlu kılıyor. 

Raporda, yolsuzluğa bulaşmış bir politikacının fonlarla bağlantısını gizlemek için basit önlemlere başvurması halinde kamu hazinesinden çalınmış paralarla lüks bir malikane satın almasını önlemenin son derece zor olduğu bildirildi.