OSMANİYE - Türkiye yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin yapıldığı Osmaniye'de, nisan-haziran döneminde ekilecek yer fıstığı tohumları toprakla buluşmaya hazırlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ortalarında başlayıp haziran sonuna kadar ekimi devam eden yer fıstığı tohumunun temin çalışmalarının başladığını söyledi.

İyi verim alınması için hastalıktan arındırılmış ve yüksek vasıflı yer fıstığı tohumu ekilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, çiftçilerin tohumluk ihtiyacını yaygın olarak kendi ürünlerinden karşıladıklarını belirtti.

Toprakla buluşacak tohumun dolgun ve iri kapsüllü olması gerektiğini ifade eden Sağlam, "Tohumluk için ayrılan ürünün, kabuğundan elle ayıklanması gerekir. Bu işlem makineyle yapıldığında tohumluklar zarar görebilir. Sertifikalı olan tohumların tercih edilmesi kalite ve rekolte açısından önemli. Sertifikalı tohum üretimine kilo başına 80 kuruş destekleme sağlanıyor" dedi.

-"Yer fıstığı 'fıstık gibi' toprak ister"-

Sağlam, yer fıstığı üretimini artırmak için köylerde eğitim çalışmaları yapıldığını da kaydetti.

Hasat dönemine kadar teknik elemanların arazide kontrolleri sürdürerek çiftçilere yapılması gerekenleri anlattıklarını bildiren Sağlam, şöyle devam etti:

"Verimi artırmak için öncelikle yer fıstığı üretilen tarladaki toprağın çok iyi olması gerekir. Yani yer fıstığı 'fıstık gibi' bir toprak ister. Yer fıstığı için ideal toprak, drenajı ve havalanması iyi, organik maddesi iyi, kireç bakımından zengin topraklardır. İyi bir verim için toprakta hangi besin elementlerinden ne kadar var veya hangisi yok bilmemiz gerekir. Bunun yolu da toprak tahlilinden geçer. Çiftçilerimiz mutlaka topraklarını tahlil ettirmeli. İyi bir verim verim için bilen ve bilinçli çiftçi olmak gerekir."

Geçen yıl 121 bin 95 dekar alanda yer fıstığı ekilen ve yaklaşık 47 bin ton ürün elde edilen Osmaniye'nin, Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sını karşıladığını dile getirdi.

Yer fıstığı tohumu ayıklayan ev hanımı Hatice Türkmenoğlu da günlük işlerinden arta kalan zamanda aile bütçesine katkıda bulunmak için yer fıstığı tohumu hazırladığını söyledi.

Türkmenoğlu, 2 günde 100 kilogram yer fıstığı tohumu çıkardığını, bunun karşılığında 50-60 lira kazandığını ifade etti.