İSTANBUL - Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin, enerjide ithalat yükünün hafifletilmesiyle mümkün olacağını belirtti.

Ak, Türk şirketlerinin enerji yatırımlarının desteklenmesinin, Türkiye'nin geleceği adına çok önemli olduğunu, Türkiye'nin temel enerji politikalarının da uzun zamandır bu gerçeğin üzerine kurulduğunu vurguladı.

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik elde etme maliyetinin geçmiş dönemlere göre ucuzladığını anımsatan Ak, "Bu konudaki mevzuat ve uygulamalar da son yıllarda detaylandırıldı. 2015-2019 yıllarını kapsayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ait stratejik plana baktığımızda da yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmeye devam edeceğini görüyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerindeki elektrik talebinin yüzde 30'unu karşılayacak yenilenebilir kaynaklar, önümüzdeki dönemin parlayan yıldızlarından olacak" diye konuştu.

"Enerjide oyunun kuralları değişiyor"

Ak, dünya enerji piyasasında oyunun kurallarının tamamen değiştiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Enerjide oyunun kuralı değişiyor. Tüm taşlar yer değiştiriyor. ABD’nin kaya gazı üretimi sonrası konvansiyonel petrolün hızlı bir şekilde tüketilmesi gündeme geldi. Petrol, kömür türevi ürünlerin stoklanmasına gerek kalmadı ve ABD, dünyanın en çok petrol üreten ülkesi olarak petrol ihracatçısı ülke konumuna geldi. 

Yenilenebilir enerjiye daha ucuza ulaşılabilmesi de bu değişimin önemli bir göstergesi. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi üretimine, eskisine göre daha ucuza ulaşılabildiği için birçok ülke hem rekabetçi avantajların hem de çevresel endişelerin etkisiyle bu alandaki yatırımlara yönelmiş durumda."