İZMİR

Yaş sebze ve meyve ihracatçıları, Rusya pazarına alternatif olarak Ortadoğu, AB ve Uzakdoğu pazarlarına yönelecek.

Rusya'ya yıllık ortalama 1,6 milyon ton yaş meyve ve sebze gönderen ve 1 milyar dolar gelir elde eden ihracatçılar, Rusya'nın açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından alternatif pazarlara yönelik çalışma başlattı.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, ihracatçıların mevcut pazarları büyütme hedefiyle çalışmaya başladıklarına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Rusya'nın bu yaptırımı karşısında biz doğal olarak farklı pazarlara yönelmeyi düşünüyoruz. Çünkü bizim yaş meyve sebze ihracatı yaptığımız 93 ülke var. Biz diğer ülkelerdeki ihracat payımızı biraz daha artırıp Rusya ihracatında karşılaştığımız riski bu 93 ülkeye dağıtmaya çalışacağız. Irak bizim için çok önemli, Rusya'dan sonra ikinci büyük pazarımız. Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkelerini yeniden ön plana alabiliriz. Bu anlamda hükümetimiz geçiş süreci içerisinde ihracatçının yanında olduğunu bildirdi. Biz de hükümetimizin desteğini alarak farklı alanlara yönelmeyi amaçlıyoruz. Belki geçiş sürecinde olduğumuz için bir panik yaşanıyor ama bunu kısa bir sürede aşılacağını düşünüyorum."