AKSARAY - Koyuncu Kaldırım Tuzlası Müdürü Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nün Anadolu’da bozkırın ortasında yer aldığını, kışın suyla dolarken yaz mevsiminde ise suların buharlaşmasıyla birlikte tuz örtüsüyle kaplandığını söyledi.

Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli bir kısmının Tuz Gölü’nden karşılandığına işaret eden Çetiner, “Türkiye’nin yıllık tuz üretimi yaklaşık 3-3,5 ton civarında olup, bu üretimin 2,5-3 milyon tonu Tuz Gölü’nden karşılanıyor” dedi.

Çetiner, gölün tuzluluk oranıyla dünyadaki nadir göllerden biri olduğuna ve tuz hasadının yaz döneminde yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Saflığı, temizliği ve beyazlığı ile dünyadaki en kaliteli tuz sahaları arasında yer alıyor. Kış ve ilkbahar mevsimindeki yağışlarla birlikte Tuz Gölü'nün altına sızan sular, kaya tuzlarını eriterek gölün yüzeyine çıkartıyor. Mayıs ayından itibaren buharlaşma ile birlikte sular yok olurken, geriye göl tabanında 8-10 santimetre kalınlığında bir tuz örtüsü kalıyor. Bu tuzlar da yaz sezonunda özel makinelerle hasat ediliyor.”

Su seviyesi artınca hasat gecikti

Bu yıl tuz hasat sezonunun son yıllarda hiç görülmediği kadar geç bir tarihte başlayacağını vurgulayan Çetiner, “Geçen yıllarda 1-15 Haziran döneminde hasat başlarken, bu yıl Türkiye ortalamasının üzerinde olan yağışlardan dolayı hasat sezonuna 15-20 Temmuz tarihlerinde arasında başlamayı planlamaktayız. Tuz havuzlarımızdaki suların buharlaşmasını bekliyoruz. Geçen yıl haziran-temmuz döneminde havuzlarımızda su seviyesi 5-7 santimetre iken bu yıl aynı dönemde 20-25 santimetre su olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Hasat sezonunun 90-100 gün süreceğini anlatan Çetiner, “Tuz hasadı sezonunda 900 bin ile 1 milyon ton arasında tuz hasadı yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin toplam tuz üretiminin 3 milyon ton civarında olduğunu kabul edersek, bizim üretimimiz yaklaşık yüzde 35’ine tekabül ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çetiner, hasat edilen tuzun stoklara alındığını, daha sonra ham tuz olarak veya fabrikada işlenerek iç ve dış pazara satıldığını kaydetti.