ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, kıtalar ve kültürler arasında köprü niteliğindeki konumu nedeniyle Türkiye'nin, tarih boyunca dünya milletlerinin ilgisini üzerine çektiğini söyledi.
Ülke menfaatlerinin gereği olarak yapılan düzenlemelerle yabancı gerçek kişilerin taşınmaz ediniminde, mütekabiliyet şartının kaldırıldığına dikkati çeken Bayraktar, ''Bu çerçevede 183 ülkenin vatandaşları gerçek kişi olarak, belli kıstaslara ve ülke menfaatlerine göre, askeri alanlar, yasak alanlar, stratejik bakımdan öneme haiz alanlar hariç, ülkemizde taşınmaz mal, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebileceklerdir'' dedi.
"Yapılan yeni düzenlemeyle, yabancı gerçek kişiler ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçmemek kaydıyla ülkemizde dilediği sayıda mesken, iş yeri, arsa edinebileceklerdir. İş yeri ve konut sınırlaması kaldırılmıştır. Bakanlar Kurulu'na bu miktarı iki katına kadar artırma yetkisi verilmiştir'' diyen Bayraktar, kanunla yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yapısız taşınmaz edinmesi durumunda geliştirecekleri projeyi 2 yıl içinde ilgili bakanlığa onaylatması gerekeceğine dikkati çekti.
Dünyanın küreselleştiğini, uluslararası hukuk kurallarının geçerli olduğunu dile getiren Bayraktar, ''Alım şartına uygun yatırım yapmamışsa, kullanmamışsa tasfiye hakkımız var. Onun dışında edinilmiş mülkler Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının, uluslararası hukukun güvencesi altındadır'' diye konuştu.
Yasa çıkmadan önce satış yapılabildiğine işaret eden Bayraktar, ''Ancak yasa çıktıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı beklendiği için 18 Mayıs'tan itibaren uygulama durmuştu. Ama zannediyorum iki gündür süratli bir uygulama başladı. Her taraftan haberler geliyor'' dedi.