FRANKFURT

Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdıklarını bildirdi. 

VW, ABD'deki egzoz emisyon testi manipülasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Firmanın, olayın netleştirilmesi için çalışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Volkswagen, dizel motorlarda kullanılan özel bir yazılımla ilgili usulsüzlüğü netleştirmek için son hızla çalışıyor. Volkswagen Grubu'nun Euro 6 standardında yeni dizel motorlu araçları şuan yasal gereklilikler ve çevre standartlarına uygun olarak Avrupa Birliği'nde mevcut. Söz konusu yazılım kullanımı, tüketimi ve emisyonları etkilemiyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bugüne kadar yürütülen ayrıntılı araştırmaların ilgili motor yönetim yazılımının Volkswagen Grubu'na ait diğer dizel motorlu  araçlarda da yüklü olduğunu gösterdiği ancak bu yazılımın söz konusu dizel motorlu araçların çoğunu etkilemediği aktarıldı.

"Dünya genelinde 11 milyon araç etkilendi"

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu araçta emisyon testini manipüle eden cihazın yüklü olduğuna işaret edilen açıklamada, "Emisyondaki tutarsızlıklar, dünyada yaklaşık 11 milyon araçtaki "EA 189" tipi motorla ilgilidir. Test sonuçları ile  gerçek yol kullanımı arasında fark edilebilir bir sapma yalnızca bu tip araçlarda belirlendi."

Şirketin zararları karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığı ifade edilen açıklamada, "Gerekli hizmet tedbirlerini ve müşterilerimizin güvenini geri kazanma açısından diğer çabaları karşılamak için, Volkswagen mevcut mali yılın 3. çeyreğinde kar ve zarar tablosunda onaylanan yaklaşık 6,5 milyar avroluk pay ayırdı" denildi.