BURSA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik), Bursa-İzmir karayolu Başköy mevkisindeki entegre tesislerini ziyaretinde yaptığı konuşmada, 2011 seçimlerinden önce de geldiği Birlikte, kendisine kooperatifin faaliyetleriyle ilgili geniş bir sunumda bulunulduğunu hatırlattı.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve çalışma arkadaşlarıyla 30 bin üreticiye teşekkür eden Arınç, "Çünkü siyaset hayatım boyunca bakanlık yaptım, bu süre içinde de pek çok kurumun başında olan insanları tanıdım. Kurumların başarı grafiğini gözlemledim ama sevinerek itiraf etmeliyim; Marmarabirlik çok başarılı bir yönetimle başarılı işler yapıyor. Hidamet Asa arkadaşımızı candan kutluyorum. Her gittiğim yerde de ifade ediyorum" diye konuştu.

Arınç, Birlik yönetiminin kendisine ulaştırdığı sorun ve çözüm önerilerini hep dikkate aldığını anlatarak, diğer bakan arkadaşlarının da bu konuda getirilen ya da önerilen çalışma, disiplin, anlayış, hedef konularında Birliğe tamamen güvendiğini söyledi.

Marmarabirlik'in 1954 yılında 3 kooperatifin bir araya gelmesiyle kurulduğunu ve daha sonra kooperatif sayısının 8'e çıktığını anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

"Bugün 8 kooperatifle dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi. Cirosuna, geçmiş borçlarına, bugünkü yapılandırmalara bakıyoruz; üreticiye güven vermiş. Zeytini gayet güzel işliyor. Çok güzel ambalajlar içerisinde de 4 kıtada pek çok ülkeye ihraç ediyor. Yani bugünkü çizgisiyle Marmarabirlik, sürekli yükselen bir grafik. Bu çok önemlidir. Çünkü Türkiye'de maalesef şöyle bir algı var; kooperatifler başarılı olamaz, kooperatifler işi batırır, ortaklar birbirine düşer, yönetimde zaaf olur. Hakikaten 2000, 2001 krizlerine gelindiğinde, Türkiye'de bir kısım desteklerin kooperatifler, şirketler veya KİT'ler dolayısıyla maalesef ekonomiye büyük yükler getirdiği görmüştük. Bu krizler sonucunda da çok kesin tedbirler alındı, kanunlar çıkarıldı. O günlerin uygulamaları içerisinde milyonlarca dolar sadece Hazinenin karşıladığı borç olarak önümüzde duruyordu. Şu anda bazı kooperatifler, kötü yönetimlerle maalesef başarılı değiller."

"Türkiye zeytin ihracatının neredeyse üçte biri Marmarabirlik'ten"

Arınç, Marmarabirlik'in, kooperatifler arasında başarılı bir örnek olduğunu dile getirdi.

Birliğin başarılı bir çizgide ilerlediğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ve dünyadaki örnekleri içerisinde Marmarabirlik gerçekten, ortaklarına iyi fiyat, prim veren, onlara verdiği sözleri yerine getiren ve bugünkü piyasa koşulları içerisinde en iyi şekilde satan, satmaya çalışan, adeta ellerinde çantayla bütün dünyayı dolaşarak yeni pazarlar arayan bir kooperatif. Hakikaten milyon dolarları bulan borçlar vardı. Bunların yapılandırılmasında, faizlerinden vazgeçilmesinde, çünkü aksi takdirde bu kooperatifin yaşaması ve iş yapması mümkün değildi, hükümetimiz anlayış gösterdi. Sadece Marmarabirlik değil, aynı durumda olanlar için de aynı şartları getirerek nefes almasını temin ettik. Tabii Türkiye zeytin ihracatının en yüksek payının da Marmarabirlik'te olduğunu söylemeliyiz. Bu pay neredeyse üçte bire yakın rakam olarak karşımızda duruyor."

Konuşması sırasında, masada ikramlar arasında bulunan "Çikolatalı Zeytin Şekeri"ne işaret eden Arınç, "Bunu da ilk defa görüyorum. İnovasyon ürünlerinden. Hepiniz alacaksınız, Marmarabirlik'i gönülden alkışlayacaksınız. Arkadaşlarıma bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum. Hükümetimizin desteği hem üreticiye hem de kooperatiflerimize en yüksek şekilde devam edecektir" ifadesini kullandı.