BURSA

Et ve Süt Kurumunun (ESK), sütün litresini 1 lira 15 kuruştan almaya başlaması ve fiyatların yükselişe geçmesi, üretici birlikleri tarafından olumlu karşılandı.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş, üreticilerin son iki yıldır süt alım fiyatlarına zam beklediğini söyledi.

Üreticilerin, umdukları fiyatın oluşmaması nedeniyle zorlandığını belirten Okumuş, şöyle konuştu:

"Konuyla ilgili olarak son üç aydır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile çalışma yapıyorduk. Bu çalışmalarımız neticesinde bakanlığımız, Et ve Süt Kurumunu devreye sokarak müdahale etmeye başladı. Bu müdahale, süt piyasasını rahatlatmaya yetti ve geri giden süt fiyatları durdu. Uygulamanın genişletilmesiyle süt fiyatlarının ileriye doğru gitmesini bekliyoruz. Üreticiler olarak devletimizin bu meseleye el atmasından son derece memnunuz."

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz da ESK'nın piyasaya müdahalesini doğru ve yerinde bir karar olduğu söyledi.

'Üreticiler büyük firmalar karşısında ezilmeyecek'

Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer de alımlara başlanmasının ardından Balıkesir'den ESK'ya 26 Mart'ta 20 ton süt gönderdiklerini anlattı.

Değer, daha sonra günde 40 ton süt göndermeye devam ettiklerini dile getirerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in süt üreticilerine yönelik hamlesini çok olumlu karşıladıklarını vurguladı.

Uzun süredir sıkıntı çeken üreticilerin şimdi geleceğe umutla baktığını ifade eden Değer, "Bakanlık bu uygulamayı devam ettirdiği sürece üreticilerimiz büyük firmalar karşısında ezilmeyecektir." dedi.

Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Bakırtaş da ESK'nın süt alımına başlamasıyla fiyatların belli bir seviyede tutulduğunu, bunun da piyasayı rahatlattığını sözlerine ekledi.