MALATYA - Malatya'nın Battalgazi ilçesinde, İnönü Üniversitesi'nin desteğiyle mantar üretim tesisi kuran bir girişimci, 18 kişiyi istihdam ettiği tesisinde bölgenin mantar ihtiyacını karşılıyor.

İşletmenin sahibi Muharrem Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ön araştırma yaptıktan sonra İnönü Üniversitesi Tacan Kampüsü'nde, üniversitenin desteğiyle mantar üretim tesisi kurduklarını söyledi.

Bölgenin kültür mantarı ihtiyacını yüzde 90 oranında karşılamayı hedeflediklerini ifade eden Çobanoğlu, işletmeyi büyütmeyi düşündüklerini belirtti. İşletmede 18 kişiyi istihdam ettiklerini aktaran Çobanoğlu, yeni istihdam imkanları sunmayı planladıklarını kaydetti.

Malatya ve Elazığ ile bölgenin kültür mantarı ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Çobanoğlu, ''2011 yılında İnönü Üniversitesi'nin Battalgazi'deki Tacan Kampüsü'nde üretime başladık. Önce 4 üretim odasıyla üretimi gerçekleştirdik. Bunu 12 üretim odasına çıkarmayı planlıyoruz. Malatya, Elazığ ve bu bölgenin mantar ihtiyacını karşılıyoruz. Battalgazi Kaymakamlığı ile görüşmelerimiz var. Mantarcılığın ilçemizde yaygınlaşması için gayret sarf ediyoruz'' diye konuştu.

İşletmede değişik mantar türlerinin üretimini denediklerini belirten Çobanoğlu, ''İstiridye ve çaşır mantarı konusunda başarılı sonuçlar aldık. Hedefimiz, özellikle istiridye yaprak mantarını ön planda tutarak, yakın bir gelecekte bölgenin tüm istiridye mantarı ihtiyacını karşılamak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da en büyük işletmeyiz. Ancak, bunu yeterli görmüyoruz. Amacımız, tüm bölgenin ihtiyacını karşılayarak, Battalgazi'deki işsizlere de iş imkanı sağlamak'' diye konuştu.

Günlük 700 kilo beyaz mantar ürettiklerini kaydeden Çobanoğlu, pazar konusunda sıkıntı çekmediklerini dile getirdi.

-İstiridye mantarının faydaları-

Tamamen organik olarak yetiştirdikleri istiridye mantarının sağlık yönünden birçok faydasının olduğunu belirten Çobanoğlu, şu bilgileri verdi:

''Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir. En bilinen özellikleri, yararlı ve lezzetli olması. Et ve baklagillere eşdeğer protein içeren istiridye mantarı yurt dışında birçok yemek çeşidinde et yerine kullanıyor. Avrupa'da ve birçok dünya ülkesinde tüketimi fazla olan istiridye mantarının köftesi ve sucuğu bile yapılıyor. Et ve baklagillere eş değer protein içeriğine sahip bulunuyor. İnsan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyinde. Tüm mantar türleri içerisinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahip. Tüm et ve sebzelerden daha fazla folik asit içeriyor. Şeker ve tansiyon sorunu olanlara da tavsiye ediliyor. Doğaldır, hiçbir kimyasal içermez.''