İSTANBUL

Dünyanın en büyük şantiyelerinden Üçüncü Havalimanı'nda ilk etabın 2018'in başına yetiştirilmesi için 13 binin üzerinde personel, çalışmalarını sahanın farklı bölgelerinde eş zamanlı ve aralıksız sürdürüyor.

Anadolu Ajansı'nın son halini havadan görüntülediği ve tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak havalimanı Türkiye'nin yüz akı projelerinden. İlk etabı 2018'in şubat ayında açılacak hava limanı projesi tüm hızıyla ilerliyor.

Uçaktan indikten sonra, çıkışın çok kısa sürede olacağı havalimanında çalışmaların ivme kazanması için gerekli bütün personel ve ekipman sağlanmış durumda.

Projenin kısa süreli iş programından dolayı projelendirme, altyapı ve üst yapı işlerinin, sahanın farklı bölgelerinde eş zamanlı yürütülmesi tercih edildi.

Bu sayede tasarım, toprak işleri, terminal binası ve diğer destek tesislerinin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Terminal binasında kaba inşaat, elektro mekanik sistem montajları, çatı montaj çalışmaları başlarken, bu faaliyetler eş zamanlı yürütülüyor.

En çok personel Vietnam ve Pakistan'dan
Her geçen gün terminal binasının ortaya çıktığı hava limanında personel sayısı da artıyor. Projede an itibarıyla 7 gün 24 saat 13 binden fazla kişi çalışıyor. Türkiye'nin her yerinden ve dünyanın 15 ülkesinden işçinin çalıştığı havalimanı inşaatında en çok yabancı personel Vietnam ve Pakistan'dan.

Çalışmalar için 2 bini yüksek kapasiteli kamyon olmak üzere 3 bine yakın ağır makine ekipman filosu bulunuyor. Proje bu çalışma sahası ve çalışan sayısı bakımından dünyanın en büyük şantiyelerinden biri olarak gösteriliyor.

2,5 yılda 6 milyar avroluk yatırım
Dev otoparkları, alışveriş merkezleri, otelleri, sosyal ve dini tesisleri ile adeta bir şehir niteliğinde olacak havalimanı için şimdiden dünyanın birçok ülkesinden teklif geliyor.

2,5 yılda 6 milyar avroluk yatırımın yapılacağı Üçüncü Havalimanı terminalinin ilk giriş noktalarında x-ray ve arama kapıları bulunmayacak.

Metro, hızlı tren, otobüs gibi ulaşım seçeneklerinin bulunacağı havalimanına D-20 yeni kara yolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de araçla ulaşımda katkı verecek.

Oturma alanlarında yeşil konsept
Çok geniş ve ferah terminallerin bulunacağı yeni havalimanında oturma alanlarında gerçek bitkilerin yer alacağı "yeşil konsept" kullanılacak. 

İlk etapta havalimanını kullanabilecek 90 milyon yolcunun 40 milyonunun transit olması beklenirken, proje dünya havacılık sektörünü de ciddi şekilde etkileyecek.

İstanbul'daki yeni havalimanında VIP salonu, devlet konuk evi, valilik ve mülki idare binasının tasarımı en güzel şekilde yapılacak.