İSTANBUL - Forbes Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Forbes Türkiye, bu yıl dokuzuncusunu hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı. Geçen yıl 44 dolar milyarderinin olduğu listede 19 kişi bu unvanını kaybetti. Bu yıl listede 25 dolar milyarderi yer alıyor.

Forbes 100 listesinin zirvesinde de büyük bir değişiklik bulunuyor. Geçen yıl 3,4 milyar dolarla Türkiye'nin "en zengini" olan Ferit Şahenk'in serveti Garanti Bankası'ndaki değer kaybına bağlı olarak 2,1 milyar dolara geriledi ve listede bu yıl ancak altıncı olabildi.

Geçen yıl üçüncü sırada yer alan Murat Ülker ise borsadaki düşüş ve dolar kurundaki yükselişe rağmen servetini 600 milyon dolar artırarak 3,7 milyar dolarla Türkiye'nin yeni "en zengini" oldu.

Enka İnşaat'ın Borsa İstanbul'daki piyasa değerinin dolar bazında yüzde 18 artmasıyla Şarık Tara da servetini 500 milyon dolar artırarak listede ikinciliğe yerleşti.

"En Zengin 100 Türk" listesinde dikkat çeken önemli değişikliklerden biri de Sabancı Ailesi'nden altı, Koç Ailesi'nden de üç kişinin dolar milyarderi unvanını kaybetmesi oldu.

Forbes 100 listesinde Türkiye dışından iki milyarder bulunuyor. Amerika'da Chobani Yogurt markasıyla büyük bir başarı yakalayan Hamdi Ulukaya bu yıl servetini 1,4 milyar dolara yükseltti. KKTC'den Suat Günsel de 1,2 milyar dolarlık servetiyle listede yer buldu.

Forbes 100'de aileler sıralamasında da değişiklikler yer alıyor. Geçen yıl 12,7 milyar dolarlık toplam servetiyle Türkiye'nin en zengin ailesi olan Koçların serveti 3,8 milyar dolar azalarak 8,8 milyar dolara geriledi. Toplam serveti 8,9 milyar dolar olan Sabancılar ise "en zengin aile" unvanını Koç Ailesi'nden devraldı.

Forbes 100'ün Toplam serveti geçen yıl 117,8 milyar dolarken, bu yıl 92,8 milyar dolar oldu. Forbes 100'ün ortalama serveti ise bu yıl 863 milyon dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 1 milyar 43 milyon dolardı.

Sektörler listesinin ilk üçünde gayrimenkul, enerji ve turizm bulunuyor. Gayrimenkulle 83, enerjiyle 82, turizmle ise 53 zengin faaliyet gösteriyor. Ayrıca, bu yıl listede 22 kadın yer alıyor. Geçen yıl 10 olan kadın milyarder sayısı ise 5'e geriledi. Kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 20,6 olurken ortalama servetleri ise 870 milyon dolar olarak gerçekleşti.