Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Kıdemli Analisti Sarah Carlson, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin cari açığını azaltmaya devam etmesi ve Türkiye'ye yatırımcı güveninin giderek artması durumunda Türkiye'nin kredi notunda nasıl bir değerlendirmede bulunacaklarına ilişkin soru üzerine, ''Dışsal kırılganlıklar son derece önemli. Eğer dışsal kırılganlıkların azaltılması alanında olumu yönde köklü değişiklikler olursa Türkiye'nin not artışını değerlendirebiliriz'' dedi.  

Türkiye'nin kredi notunun ne zaman yeniden değerlendirilebileceğine dair herhangi bir zaman belirtmekten kaçınan Carlson, ''Tüm reytingleri her an düzenli olarak sürekli takip ediyoruz'' dedi. 

Kredi notunda olası bir artışın yaşanması için Türkiye'nin ekonomi yönetimden tam olarak ne beklendiğinin sorulması üzerine Carlson, ''Türkiye'nin reytinginde asıl itici güçler dışsal kırılganlıklar ve bunların nasıl ortadan kaldırıldığına dair gösterilecek performans olacaktır. Jeopolitik risklerin dışsal kırılganlıklar üzerinde yatırımcı güveni açısından dolaylı etkileri olabilir. Fakat şu anda bu bizim Türkiye'ye derecelendirmemizin ana unsuru değil'' dedi.

Carlson, Ortadoğu'da ve Suriye'de yaşanan bölgesel gerilimlerin Türkiye'nin kredi notu üzerinde direk bir etkisi olmadığının belirterek, ''Türkiye'ye nasıl bir politika uygulaması konusunda herhangi bir tavsiyede bulunamayız. Jeopolitik gelişmelerin derecelendirme üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söylemek doğru değil. Fakat Türkiye için (jeopolitik gelişmeler, gerginlikler) kilit reyting ölçütü değil'' dedi.