Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü ''durağan'' olarak belirledi. Ülke tavanını ise BBB-'den BBB'ye yükseltti.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi görünümünün şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirtti. 

Fitch açıklamasında, ''Ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemi'' gösterildi.

Gecikmiş bir karar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch tarafından alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu belirterek, ''Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da  ''Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir'' dedi.

Küresel sermayeyi artıracak

Maliye Bakanı Şimşek de kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasının, Türkiye'ye giren küresel sermayeyi de artıracağını, faiz oranlarının ise düşmesine yardımcı olacağını söyledi.

Şimşek, ''Kredi notumuz, 20 yıldan bu yana tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş oldu'' dedi.

Kararın ardından piyasalar

Kararın ardından tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,98 seviyelerinden yüzde 6,80'e kadar geriledi. Bankalararası piyasada dolar 1,7816 liraya, Avro ise 2,2795 liraya kadar geriledi.
Şu dakikalarda bankalararası piyasada doların 1,7860, Avro'nun ise 2,2865 seviyelerinde dengelendiği görülüyor.