ANKARA

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdulvahit Fidan, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, gerekli görülmesi halinde doğalgaz transferi için kompresör istasyonlar ile ünitelerinin hazır durumda olduğunu belirtti.

BOTAŞ olarak kış ayları için hazır olduklarına işaret eden Fidan, "Yurt dışı kaynaklardan doğalgaz arzında bu kış itibarıyla herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’deki doğalgaz depolarının da dolu olduğunu belirten Fidan, Türkiye’nin doğalgaz arz/talep dengesini sağlamak için yaptığı anlaşmalarda da herhangi bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.

"TANAP Avrupa ülkeleri için emniyet sibobu olacak”

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol ise Türkiye’nin enerji arz ve çeşitliliği açısından TANAP’ın büyük rol üstleneceğini belirterek, “TANAP Avrupa ülkeleri için de enerjide emniyet sibobu olacak” şeklinde konuştu.

TANAP’ın Azerbaycan içinse ticari anlamdan çok siyasi bir anlam ifade ettiğini vurgulayan Düzyol, projenin enerji güvenliği konusunda bölgeye büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Transadriyatik Projesi (TAP) Türkiye temsilcisi Cenk Pala ise TAP'ın birçok ülkeyi Rus gazı bağımlılığından kurtaracağını belirterek, "TAP, 2016'da inşaata hazır hale gelecek. Yaklaşık 3 buçuk yıllık inşaat süreci sonrasında 2019 yılı sonu ya da 2020 yılı başında TAP, Avrupa'ya ilk gaz arzını gerçekleştirecek" diye konuştu.

Proje takviminin 9 ay önünde olduklarını aktaran Pala, "Kamulaştırmayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 55 bin toprak sahibi ile muhatap olacağız" şeklinde konuştu.