BAKÜ  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesini kararlılıkla devam ettireceklerini, gerçekleştirecekleri diğer projelerin bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacağını belirtti.

Yıldız, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısında, Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru projesinde hem politik hem de ekonomik olarak kararlı olduğunu söyledi.

Projenin 45 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Şahdeniz 2 doğalgaz sahasındaki hissesini artırarak projeye devam ettiğini ifade eden Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun bir ayağı olan TANAP projesinin, belirlenen programdan daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Proje kapsamında, boruların tedariği, ihalelerin yapılması, kamulaştırmayla alakalı yol haritasının da öngörülenden hızlı devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Zincirin halkalarının birbirine sıkıca bağlı olması lazım. Herhangi bir halkanın tamamlanmamış olması zincirin tamamlanmaması anlamına geldiği için her birimizin bulunduğu ülkelerde bu projenin lehine kuvvetli katkı yapmamız lazım. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları komşu ülkelere ve AB üyesi ülkelere kullanacaktır. Bu avantajları istismar etmeden buna devam edecektir."

Yıldız, Türkiye'nin son 12 yılda gayrisafi milli hasılanın 3 kat, enerjiyle ilgili bütün kalemlerin de iki kat arttığını ifade etti.

Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru'na katkısının TANAP'la birlikte artarak devam edeceğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Mart ayında Cumhurbaşkanlarının da katılımıyla TANAP'ın temel atma törenini yapacağız. Pozitif tutumumuz devam edecektir. Bu, büyük emekler verilerek oluşturulan bir projedir. Türkiye'nin 6 milyar metreküplük ihtiyacı haricinde daha büyük miktarlara, 31 milyar metreküpe çıkabilecek yapıyı burada kurgulamamız lazım. Kararlılığın yanında eş zamanlılık da önemli. 2018 sonuna kadar her birimizin üretim, dağıtım zincirini eşzamanlı olarak tamamlamamız lazım."

Yıldız, TANAP'la beraber bu proje halkasının çok güçlü bir yapı oluşturacağına emin olduğunu ifade ederek, "Türkiye olarak bu konuda kararlıyız. Kararlı enerji politika ve stratejilerimizi yürütmeye ve sürdürmeye devam edeceğiz. Bununla beraber herhangi bir proje geliştiriliyor olması bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacak" dedi.

Türkiye'nin devam eden ve planlanan birçok enerji projesi olduğunu ve bu projelerin birbirlerini olumsuz etkilemeyeceğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Başka projelerle de ilgileniyor, yürütüyor olabiliriz. Fakat TANAP ve Şahdeniz 2 projesi Azerbaycan kardeşliğimizle beraber yürüttüğümüz önemli bir projedir. Projeyle ilgili ne siyasi ne teknik ne de ekonomik kararlılığımızda en ufak bir sarsılma olmaz. Böyle bir tereddüt de mümkün değil. Rusya ile gerçekleştireceğimiz Türk Akımı projesinin detaylarını da önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız."

Yıldız, toplantı kapsamında, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, ABD Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ve Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişiklikleri Bakanı Panagiotis Lafazanis ile de görüşmeler gerçekleştirdi.