Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin geçen yılki toplam ithalatı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,7 artışla 233 milyar 791 milyon 662 bin dolar oldu. 2016'da 27 milyar 169 milyon 80 bin doları bulan enerji ithalatı, geçen yıl yaklaşık yüzde 37 artarak 37 milyar 194 milyon 822 bin dolara çıktı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye'nin enerji ithalatındaki artış oranının, toplam ithalattaki artış oranını ikiye katladığını belirtti.

Özdemir, söz konusu artışın beklenen bir durum olduğunu ifade ederek, "2017'de petrol fiyatları yükseldi, özellikle son çeyrekte 70 dolar bandına kadar çıktı. 2016'da petrol fiyatlarının ortalama 44 dolar olduğunu ve 2017'de ise 55-60'lı rakamlar seviyesinde seyrettiğini düşündüğümüzde ve Türkiye'nin de net bir petrol ve gaz ithalatçısı olduğu dikkate alırsak, faturanın yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ithalatındaki yükselişte artan doğalgaz tüketiminin de etkili olduğunu vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Sadece fiyatlar değil, bu sene 3 yıllık bir aranın ardından Türkiye'de doğalgaz tüketimi çok büyük bir artış gösterdi. Yıllık doğalgaz ithalatımız bir önceki yıla göre yüzde 10'un üzerinde arttı. Bu nedenle petrol fiyatlarının yanında, miktar olarak doğalgazdan da Türkiye'nin ithalatının artmış olduğunu gördük. Geçen yıl itibarıyla artık 30 milyar doların altına inen enerji ithalatının mümkün olmayacağını, 40'lı rakamlara yaklaşılacağını söylemiştik. Biliyorsunuz, gaz fiyatları 6 ay yansımalı olarak geliyor. Bu yıl gaz faturamız artacaktır. Petrol fiyatları 60-70 dolar bandında seyretse dahi, bu bizim enerji ithalatımıza büyük bir yansıma olarak gelecektir. 2018 ve sonrasında artık enerji ithalatı faturasında 40 milyar doların üzerinde rakamların görüleceğini tahmin ediyorum."